LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Evo na čemu nikad ne biste trebali štedjeti!

Osjećate li da ste pod stresom? Umarate li se brzo? Brinete li se previše oko svega? Koliko u prosjeku dnevno spavate?

Osjećate li da ste pod stresom? Umarate li se brzo? Brinete li se previše oko svega? Koliko u prosjeku dnevno spavate?

Vjerojatno vam je prva asocijacija na štednju stanje na studentskom bankovnom računu pa ćemo u startu napomenuti da tu štednju itekako podržavamo. Dapače, štedite, radite i priuštite sebi sve ono što stvarno želite. Drugačije i ne ide.


Međutim, dok pokušavamo napraviti što više toga, vrlo često žrtvujemo jednu stvar na kojoj zaista nikad ne bismo trebali štedjeti – a to je san. Preko tjedna ste na faksu, pa upadne neko druženje, studentski posao, kviz ili jednostavno večeri provodite scrollajući društvenim mrežama ili gledajući serije. Vikend ujutro učite, popodne radite da kapne koji euro na studentski bankovni račun, a navečer se ide van. Takav ili vrlo sličan raspored ponavlja se iz tjedna u tjedan. Možda vam se sada čini da sasvim normalno funkcionirate s 3-4 sata sna, mladi ste, možete. Kad ćete živjeti, ako ne sad, ali...


Koliko dugo možete biti koncentrirani na predavanju, dok učite pa čak i na kavi, dok slušate prijatelja ili prijateljicu? Koliko često ste prehlađeni ili bolesni? Primjećujete li da ste nervozni prema drugima? Imate li kontrolu nad vlastitim emocijama i reakcijama ili jako brzo planete? Osjećate li da ste pod stresom? Umarate li se brzo? Brinete li se previše oko svega? I, koliko zaista u prosjeku dnevno spavate?


Znate li da jedna neprospavana noć ostavlja trag na vaš organizam, a više njih doprinosi razvoju mnogih kroničnih bolesti, lošem raspoloženju, pojačanom apetitu, manjku koncentracije, lošem tenu i tako dalje. Ako ste umorni, mrzovoljni, nemate snage za učenje i svakodnevne aktivnosti, promislite malo o tome kako unaprijediti kvalitetu sna i odmora. Jer, odmor vam treba da biste normalno funkcionirali. Evo nekoliko jednostavnih savjeta, pokušajte ih makar jednog po jednog primijeniti. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.

  • Pola sata prije spavanja ne gledajte zaslon mobitela, laptopa, TV-a.
  • Pijte dovoljno vode i probajte ne jesti prekasno (posebno slatko).
  • Popijte nešto toplo prije spavanja (čaj, mlijeko…).
  • Mislite na nešto lijepo što se dogodilo u tom danu, a ne na sutrašnje brige i obveze.
 
I da, spavanje popodne nije isto kao spavanje noću. Spavajte noću, popodne je okej ubiti oko do pola sata, a da ne remetite noćni san. Čuvajte se.
FOTO: PEXELS