LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRIK ZA ŠTEDNJU

Evo kako na zabavan način vježbati financijsku pismenost od najranije dobi

Ono što možete napraviti u dogovoru s djecom je odrediti koji iznos od tih 50 kuna bi bilo dobro uštedjeti

Ono što možete napraviti u dogovoru s djecom je odrediti koji iznos od tih 50 kuna bi bilo dobro uštedjeti

Hrvatska udruga banaka i Štedopis su još 2020. proveli istraživanje o financijskoj pismenosti tinejdžera. Istraživanje je tada provedeno na uzorku od 1011 ispitanika od 13-19 godina, a pokazalo je da veću odgovornost kod upravljanja novcem pokazuju tinejdžeri koji primaju džeparac.

Džeparac se pokazao kao dobar put, a u ovom članku otkrit ćemo vam kako sa svojom djecom možete vježbati štednju i tako poticati financijsku pismenost od najranije dobi.

Recimo da ste za tjedni džeparac po djetetu namijenili 50 kuna (to može biti manji ili veći iznos, ovisi o vama). U tom slučaju za pet radnih dana, dijete za svaki dan može potrošiti 10 kuna.

Ono što možete napraviti u dogovoru s djecom je odrediti koji iznos od tih 50 kuna bi bilo dobro uštedjeti. Pritom nemojte govoriti o pola njihova iznosa, već 5-10 kuna.

Međutim, važno je razgovarati o cilju, odnosno tome što će oni dobiti ako uštede taj iznos. Nije preporučljivo pritom se koristiti izrazima poput 'ostat će ti za kasnije', već odrediti konkretno za što se štedi taj novac.

S djetetom možete razgovarati o željenoj igrački, gadgetu, računalnoj igrici ili bilo čemu drugom što ga uveseljava i s njima se dogovoriti da 10 posto iznosa za određenu stvar mora proizaći iz njihove štednje.

Jasno im morate reći koliko je 10 posto od pune cijene onoga što priželjkuju i tako ih potaknuti da svaki tjedan sa strane ostave određeni iznos. Za početak možete sami odrediti koliki bi to iznos bio, a s vremenom ih pustiti da o iznosu odlučuju sami.

Ako još uvijek niste, djetetu možete darovati i tzv. kasicu prasicu u koju će na kraju svakog tjedna ubacivati svoju uštedu.

Također, morate postaviti neke uvjete, a oni se odnose na to da, iako trebaju uštedjeti određeni iznos, ne smiju ostati gladni ili žedni. To će ih samo potaknuti da gledaju cijene proizvoda i s vremena na vrijeme odluče kupiti onaj jeftiniji.

Nakon što skupe dogovoreni iznos, morate s njima ostvariti dogovoreni cilj,  odnosno kupiti s njima ono o čemu ste se inicijalno dogovarali s 10 posto njihova udjela. Ispunjavanje dogovora je bitno kako bi vidjeli da ono što oni rade zbilja vrijedi i da ih motivira da taj obrazac ponašanja usvoje i za budućnost.

Ovakav pristup financijskoj pismenosti je zabavan i koristan zato što dugoročno potiče znanje o upravljanju financijama i u djecu usađuje drugačiji odnos prema novcu. To im može koristiti i u budućnosti te ih učiniti odgovornijima po pitanju štednje za vlastitu nekretninu ili buduću mirovinu.

 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA