LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti i financije

Donosimo savjete koji će vam pomoći da naučite pametnije upravljati novcem

Želite proširiti svoja znanja o financijama i naučiti pametno upravljati novcem i budžetom s kojim trenutno raspolažete? Saznajte kako to najjednostavnije učiniti.

Želite proširiti svoja znanja o financijama i naučiti pametno upravljati novcem i budžetom s kojim trenutno raspolažete? Saznajte kako to najjednostavnije učiniti.

Brojna istraživanja pokazuju kako je financijska pismenost među mladima u Hrvatskoj na poražavajućoj razini. Njih čak 62% nije uopće upoznato s pojmom financijske pismenosti. Gotovo sve njih financiraju roditelji, manjina radi i djelomično se sufinancira. Većina prvi račun u banci otvori samo zato što ide u drugi grad na fakultet, pa da je roditeljima lakše slati novac ili radi primanja stipendije.

Vjerojatno se mnogi od vas koji ovo čitaju prepoznaju u prethodnim rečenicama. Mislite da se još uvijek ni ne trebate opterećivati financijama, da trebate uživati u mladosti i kako ćemo, lako ćemo danima?

Prije nego se okrenete, završit ćete i srednju školu i fakultet. Pronaći ćete posao i krenuti u samostalan život. Život u kojem ćete trebati pametno raspolagati novcem kako biste mogli pokriti osnovne životne troškove i kovati planove za sve one aktivnosti koje vas vesele. Život u kojem ćete doživjeti i mnoge neplanirane situacije koja zahtijevaju dodatne troškove. U kojem sami kupujete i hranu i sredstva za čišćenje i sve ono o čemu su donedavno brinuli mama i tata. U kojem će vam koristiti da znate što su kamate, što je kreditna sposobnost, što je štednja. Imat ćete više novca, ali i veće troškove. Što prije krenete razmišljati o tome i učiti kako pametno upravljati novcem/budžetom – bit će vam lakše.

Proširite svoja znanja o financijama

Zadnjih nekoliko godina realiziraju se brojni projekti kojima je cilj podizanje razine financijske pismenosti kod mladih. Velika većina njih uključuje besplatne radionice, savjetovanja i zanimljiva natjecanja na kojima se često najbolji timovi i pojedinci i nagrađuju.

Jedan takav projekt je i Croatian Economics Olympiad (CEO). Natjecanje je to koje je po prvi put u Hrvatskoj održano prošli mjesec i na kojem je sudjelovalo više od 100 mladih srednjoškolaca. Rješavali su različite zadatke vezane uz poznavanje financijske terminologije i upravljanje konkretnim budžetima te pokazali da itekako poznaju financijsku tematiku. Najbolji tim, onaj iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja, sudjelovat će na međunarodnom natjecanju International Economics Olympiad (IEO).

Istraživanje je pola posla

Google sve zna. Provjerite koji se projekti održavaju u vašoj blizini, prijavite se i educirajte. Internetska prostranstva kriju i mnoge zanimljive kvizove i financijske pojmovnike kroz koje također možete puno toga naučiti (ako niste tip za radionice).

Otvorite i svoj prvi račun u banci, dogovorite sastanak s osobnim bankarom i saznajte sve o mogućnostima i benefitima koje mladi imaju. Ugovaranje i korištenje paketa za mlade je besplatno – krenite istraživati i učiti!

FOTO: PIXABAY