LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OSTVARI EU KARIJERU

Do kraja listopada otvorene prijave za stažiranje u Europskom parlamentu

Trenutno je aktivno 448 mjesta za stažiranje koja će se financirati Schumanovom stipendijom, a obuhvaćen je  široki spektar područja - od unutarnje i vanjske politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a.

Trenutno je aktivno 448 mjesta za stažiranje koja će se financirati Schumanovom stipendijom, a obuhvaćen je  široki spektar područja - od unutarnje i vanjske politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a.

Želiš naučiti više o radu EU institucija, želiš onu pobjednosnu fotografiju sa zastavom Hrvatske u svojim rukama i svoju karijeru predviđaš upravo na temama kojima se bavi Europski palament? 

Jedna od prilika za mlade s takvim motivacijskim sklopom je i stažiranje u Glavnom tajništvu Europskog parlamenta koje se stipendira stipendijom Schuman, a prilika za stažiranje u tom slučaju omogućena je u jednom od službenih mjesta rada Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu ili u njegovim uredima za vezu u državama članicama.

Trenutno je aktivno 448 mjesta za stažiranje koje će se financirati Schumanovom stipendijom, a obuhvaćen je  široki spektar područja - od unutarnje i vanjske politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a.

Potpisuje se ugovor o stažiranju na 5 mjeseci, a trenutno su u tijeku prijave za stažiranje u razdoblju od 1. ožujka do 31. srpnja, a uvjeti za primanje u staž su punoljetnost, odnosno navršenih 18 godina, državljanstvo u jednoj od članica EU, sveučilišna diploma i odlično poznavanje dva službena jezika EU-a. Također, potrebno je dostaviti potvrdu o nekažnjavanja, a bitno je i da osoba koja se prijavljuje na staž nije prethodno radila  stažirala u nekoj od institucija EU više od dva mjeseca te da šest mjeseci prije stažiranja nije bila u studijskom posjetu EU parlamenta.

Stažisti koji nakon selekcijskog postupka dobiju priliku za staž u Europskom parlamentu primat će mjesečnu stipendiju na iznos oko 1200 eura (Schumanova stipendija), međutim njen iznos varira ovisno o mjestu odrađivanja staža pa tako u Hrvatskoj iznosi  točno 1094,63 eura.  Ako pak dobijete priliku za staž u Belgiji, iznos stipendije će biti 1398 eura.

Za hrvatske studente najprimamljivija su stažiranja u Bruxellesu, Strasbourgu ili Luksemburgu, međutim ne treba zanemariti ni stažiranje u uredu u Zagrebu gdje su otvorena dva mjesta u odjelu digitalnih komunikacija.

Prijave su otvorene do kraja listopada, a pretražiti dostupne ponude i prijaviti se možete ovdje.

 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA