LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promjena nabolje?

Analiza tržišta: kako euro i promjena minimalne satnice utječu na studentske poslove?

Pregledom popularne Facebook grupe "Tražim/nudim studentski posao" i stranica zagrebačkog Studentskog centra, zaključili smo kako poslodavci sve više cijene studentski rad.

Pregledom popularne Facebook grupe "Tražim/nudim studentski posao" i stranica zagrebačkog Studentskog centra, zaključili smo kako poslodavci sve više cijene studentski rad.

Proporcionalno s rastom minimalne plaće u Hrvatskoj, raste i minimalna studentska satnica. U 2022. godini, minimalna naknada za studentski rad povećala se s 26,56 kuna na 29,30 kuna. S 1. siječnjem ove godine, studentski rad još se više cijeni te aktualna minimalna studentska satnica iznosi 33 kune, odnosno 4,38 eura.

No, budući da većina studenta, prije svega zbog akademskih obaveza, ne može raditi čitavu godinu, zarada putem studentskih ugovora zasigurno nije dostatna, pogotovo ako se u obzir uzmu aktualna inflacija i cijene najmova.

Ipak, treba biti realan i naglasiti kako pomaka nabolje definitivno ima, a tome u prilog svjedoči i činjenica da je dobar dio poslodavaca odlučio zaokružiti minimalne satnice na 4,50 pa čak i na 5 eura. Pregledom popularne Facebook grupe Tražim/nudim studentski posao i stranica zagrebačkog Studentskog centra, zaključili smo kako poslodavci sve više cijene studentski rad. Naravno, i dalje su prisutni negativni primjeri podcjenjivanja te tako pojedini poslodavci, za primjerice teške fizičke poslove, nude minimalnu naknadu po satu. No, dobrih ponuda i izbora ne manjka, a to ćemo i dokazati na navedenim primjerima u nastavku. 

Za početak ćemo krenuti s radom u trgovačkim lancima i trgovinama mješovitom robom. Naišli smo na oglas jednog popularnog lanca supermarketa koji studentima, za redoviti rad, nudi naknadu od 4,60 eura po satu. Pronašli smo i dva oglasa trgovina koje se bave prodajom odjeće. U oba slučaja istaknuta je naknada od 4,65 eura po satu.

Jedan oglašivač traži studenta za rad u call centru, a za to radno mjesto nudi naknadu od 50 kuna, odnosno 6,64 eura po satu. Tu su i uvijek prisutni poslovi deklariranja za koje jedna tvrtka, koja posluje u Velikoj Gorici, plaća 4,91 eura. Što se tiče rada u skladištima, raspon naknada se kreće od minimalne studentske satnice za lakše poslove pa sve do 6 eura za nešto fizički zahtjevnije. Pretraživanje smo pronašli i nekoliko oglasa u kojima se traže studenti za poslove čišćenja ili dezinfekcije, uz naknadu od 5,97 eura po satu. 

Među studentima su popularni i tzv. jednokratni poslovi, odnosno oni koji se obavljaju u kraćem vremenskom periodu. Trenutno se među takvim oglasima ističe onaj područnog ureda HZZO-a u Krapini. Traže se muški i ženski studenti koji će, 12. siječnja, premjestiti veću količinu arhivske građe, a naknada za sat obavljenog posla iznosi 6 eura.

FOTO: UNSPLASH