LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pametno s novcem

7 savjeta za lakše kontroliranje iznosa na karticama

Donosimo 7 savjeta koji će vam pomoći izbjeći većinu zamki koje sa sobom donosi posjedovanje kreditne ili debitne kartice i dostupnost online kupovanja.

Donosimo 7 savjeta koji će vam pomoći izbjeći većinu zamki koje sa sobom donosi posjedovanje kreditne ili debitne kartice i dostupnost online kupovanja.

Prije svega dvadesetak godina debitne i kreditne kartice smatrane su luksuzom i bile dostupne gotovo isključivo onima s iznadprosječnim prihodima. Danas su postale nešto čime se velika većina nas gotovo svakodnevno služi. Ako imate otvoren tekući račun, karticu koju koristite za podizanje gotovine na bankomatu možete koristiti i za online kupovinu, a većina banaka ima i posebne kreditne kartice namijenjene mladima i studentima.

Međutim, njihovo posjedovanje ima i svoje negativne strane. Čest je nedostatak specifičnih znanja, o tome kako zapravo funkcioniraju i kako se njima najefikasnije koristiti, koji može dovesti do gomilanja nepotrebnih i prekomjernih troškova, odnosno do teške financijske situacije. Donosimo, stoga, 7 savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete većinu zamki koje sa sobom donosi posjedovanje kreditne ili debitne kartice i dostupnost online kupovanja.
 

1. Deinstalirajte sve aplikacije za kupovanje s vašeg telefona


Mobilni telefoni postali su neophodni za lakše obavljanje gotovo svih svakodnevnih zadataka. Kako se kaže da za sve postoji aplikacija, pa tako i za online kupovanje najdražih brendova u omiljenim trgovinama. Kada nam je dosadno ili smo anksiozni veoma je lako uzeti mobitel u ruke, otvoriti aplikaciju i impulzivno potrošiti nekoliko stotinu kuna. Zato, deinstalirajte sve aplikacije za kupovanje s vaših telefona i uklonite iskušenje.


2. Izbrišite broj vaše kreditne ili debitne kartice iz svih aplikacija za kupovanje


Većina aplikacija za trgovanje ponudit će vam opciju memoriranja broja vaše kreditne ili debitne kartice prilikom prve kupnje kako bi vam olakšala transakcije prilikom budućih. Nemojte je prihvatiti, a ako je već imate aktiviranu – pročešljajte postavke i izbrišite memoriran broj. Ako prilikom svake kupnje morate izvaditi karticu te unijeti broj i sve potrebne podatke, vaš mozak će dobiti dodatno vrijeme za procesuiranje, pa možda shvatite kako ipak ne trebate to što ste upravo htjeli kupiti.


3. Plaćajte gotovinom


Mnogi ljudi koji su se našli u problemima zbog peglanja kartice reći će kako im je bilo teško pratiti koliko su zapravo potrošili koristeći ih i kako nisu imali osjećaj da troše stvaran novac. Ako ste i vi među njima, vrijeme je za povratak korištenju dobre stare gotovine. Sam čin predavanja novčanice trgovcu pomaže vam osvijestiti da ste potrošili novac i koliko još imate na raspolaganju. K tome, ne možete potrošiti više od onoga što imate.


4. Znajte svoj limit i budite svjesni svojeg trošenja


Prvi je korak dobre organizacije budžeta znati koliki su vaši prihodi i koliko točno možete potrošiti svakog dana, tjedna ili mjeseca. Većina banaka nudi i svoje aplikacije koje možete skinuti na mobilni telefon, a preko kojih možete pratiti stanje računa i troškove kako vas ne bi iznenadili na kraju mjeseca


5. Koristite Pravilo 72 sata


Ako ste pronašli nešto što vam se zaista sviđa ili vam je doista neophodno spremite tu stranicu u vaše bookmarkse i pričekajte tri dana kako bi mozak imao vremena razmisliti i procesuirati moguću kupnju. Nakon 72 sata vratite se na tu stranicu i još jednom dobro pogledajte artikl koji ste htjeli kupiti. Ako ste i dalje sigurni da ga trebate i želite onda ga ubacite u virtualnu košaricu i uživajte u slatkom iščekivanju dostavljača.


6. Ostavite kartice kod kuće


Ako ste se više puta ulovili kako vadite karticu i kupujete nešto zbog čega ste kasnije požalili, vrijeme je da izvadite sve svoje kartice iz novčanika i ostavite ih kod kuće. Ne možete ih koristiti ako ih nemate sa sobom.


7. Dobro pročitajte uvjete na koje pristajete potpisivanjem zahtjeva


Postoji mnogo kartičnih kuća i vrsta kreditnih i debitnih kartica. Svaka od njih sa sobom nosi određene povlastice, ali i uvjete kojih se morate pridržavati prilikom korištenja. Zato dobro pročitajte sve one dosadne paragrafe na ugovoru koji potpisujete kako biste u svakom trenutku znali na čemu ste. Neke će vam kartice omogućiti popust u određenim trgovinama, veliki broj ponudit će vam mogućnost beskamatnog plaćanja do određenog broja rata, što vam može biti veoma korisno ako iskrsne nekakav veći trošak, a pripazite i na zatezne kamate ako ne platite račun na vrijeme ili prekoračite limit.

FOTO: PIXABAY