LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Žeger

Žene o ženama i Danu žena

Situacija se poboljšava – mišljenja žena uzimaju se u obzir, bavimo se poslovima koji su ranije bili opredijeljeni samo za muškarce, penjemo se na hijerarshijskoj ljestvici i sve češće postajemo šefovima. No, je li nam to dosta? Izgleda da nije.

Situacija se poboljšava – mišljenja žena uzimaju se u obzir, bavimo se poslovima koji su ranije bili opredijeljeni samo za muškarce, penjemo se na hijerarshijskoj ljestvici i sve češće postajemo šefovima. No, je li nam to dosta? Izgleda da nije.

Prije svega, svim ženama i onima koji se tako osjećaju želim sretan Dan žena! 

Cijeli svijet danas obilježava dan ljepšeg spola. Neke se od nas i dalje bore za veća prava, a neke smatraju da su nam ta prava donijela još više obveza. Žene kao žene – neki bi rekli – vječito nezadovoljne.

Često čujemo: Tko ti je dao vozačku, ženo za volanom?!, Znaš samo trošiti na krpice, Skuhaj, opeglaj, operi..., ali koliko se često zapitamo što bi muškarci da nas nema? Zapitaju li se i oni drugog spola – što bi da nema nas? Što bismo mi da njih nema? I mi i oni postojimo s razlogom.

Bez previše feminiziranja, postojimo ovdje s ciljem i svrhom. Situacija se poboljšava – mišljenja žena uzimaju se u obzir, bavimo se poslovima koji su ranije bili opredijeljeni samo za muškarce, penjemo se na hijerarhijskoj ljestvici i sve češće postajemo šefovima. No, je li nam to dosta? Izgleda da nije.

Vjerujem da će danas diljem svijeta milijuni žena izaći na ulice s transparentima. I to je uredu jer smo primorani upitati se je li normalno da u 21. stoljeću žene i dalje budu potplaćene samo jer su žene? Je li normalno da ne mogu dobiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme jer žele dijete? I za to se imamo potpuno legitimno pravo boriti. No, je li sve tako crno? Mrze li nas svi jer smo žene? Nije istina. I upravo bismo zbog toga u svojoj borbi trebale biti ustrajne, umjerene i optimistične. 

Koliko puta smo čuli izraze poput muškarcima je bolje u životu? Koliko ste vi puta sa svojim prijateljicama komentirale istu ovu situaciju uz pretpostavku da muškarci ne zabadaju nos u tuđe poslove, ne ogovaraju se međusobno, ne svađaju se... Ali, jesu li nam za to krivi muškarci? Ili priroda koja je ženski spol učinila takvim kakav on jest? Svaka medalja ima dvije strane, pa tako i ova. Ne sudimo jedni druge po spolovima. Dobrota i ljubaznost moguća je u oba spola. I ogovaranje je moguće. Ali i odbijanje ogovaranja isto je moguće u oba spola. Dano nam je na biranje kakvi ljudi želimo biti. Spol nije, ali dobrota jest.

Raznorazni pokreti poboljšanja položaja su dobrodošli, dakako oni su i potrebni. Ali kao gotovo svi pokreti, i ovaj često prelazi granice umjerenog i dopuštenog. Zato dignite glavu, pokažite dostojanstvo i na svaku grubu riječ odgovorite duplo ljubaznije. Ne nazivaju vas bez razloga ljepšim spolom. Cijeni se ono što je u vašim glavama! Zaboravite pretpostavku da ste manje vrijedne jer ste žene i ne pristupajte nikome na takav način. 

Provedite ovaj dan onako kako zaslužujete! 
FOTO: UNSPLASH