LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz prve ruke

Od mjeseca dana bez Instagrama do (gotovo) potpunog odvikavanja

Iako u svijetu postoje puno veći i ozbiljniji problemi, zamor sadržajem na društvenim mrežama može itekako utjecati na kvalitetu našeg života, stoga je dobro ponekad uzeti predah i odjaviti se s društvenih mreža i maknuti od savršenog života na Instagramu.

Iako u svijetu postoje puno veći i ozbiljniji problemi, zamor sadržajem na društvenim mrežama može itekako utjecati na kvalitetu našeg života, stoga je dobro ponekad uzeti predah i odjaviti se s društvenih mreža i maknuti od savršenog života na Instagramu.

Prije gotovo godinu dana shvatila sam da se dobar dio mojeg dana svodio na besciljno skrolanje po Instagramu. Iako nisam nikada bila jedna od onih koji fotografiju baš svaki tanjur, kavu i svaki trenutak života općenito, u jednom je trenutku, doduše u nešto blažoj verziji u odnosu na one koje postoje, postalo bitno hoće li nešto osvanuti na Instagramu ili se nije ni dogodilo.

Koliko god si teško priznajemo, iza dobrog dijela naših objava, čak i onih za koje smo bili sigurno da smo ih objavili samo zato što su nam lijepe, krije se djelić onoga da želimo da netko (ili svi) vidi gdje smo bili, što smo radili i da nekome možda damo do znanja da nam život nije dosadan.

Zbog toga što je u jednom trenutku mojeg života došlo do toga da je izgovor da će Instagram profil jednog dana poslužiti kao svojevrsni album postao stvarno samo izgovor jer takve albume mogu praviti i bez da ih itko vidi, lajka, komentira i slično, a od Instagrama ne zarađujem, odlučila sam se na neko vrijeme odjaviti, a to neko vrijeme preraslo je u gotovo godinu dana nešto rjeđe, a ponekad i nepostojeće aktivnosti na ovoj popularnoj mreži. 

Gimnazijalac podijelio dilemu oko upisa fakulteta, razvila se živa rasprava na društvenim mrežama


Prvih tjedan dana

Ovo nije nikakva srcedrapajuća ispovijest, niti se od Instagrama pravi big deal, ali ako i vi jednom pomislite na to da se na neko vrijeme maknete s društvenih mreža, donosim svoje iskustvo. Prvih par dana ustvari je „najteže” razdoblje. Pri tome mislim da 200 puta dnevno kliknete na ono mjesto na mobitelu gdje je bila ta mala ikonica za Instagram, a ujedno se možda javi i strah da ćete nešto propustiti i da nećete biti u toku s prijateljima, no to će vam brzo (ako do toga uopće i dođe), nestati iz misli. Ta fobija, odnosno strah, ima i svoj naziv – strah od propuštanja, odnosno FOMO (Fear of missing out) i zapravo je riječ o svojevrsnoj socijalnoj anksioznosti.

Mjesec dana bez Instagrama

Na društvenim mrežama širi se novi virus: Dovoljno je samo unošenje korisničke lozinke


Nakon što prođe tih prvih nekoliko dana, zapravo će vam biti znatno lakše. Nećete se pitati što je vaš prijatelj objavio, jeste li nešto propustili ili razmišljati o tome koji su trendovi sada u modi. Prestat ćete se (ili je bar to kod mene bio slučaj) u potpunosti opterećivati tuđim životima, time je li fotografija ispala baš onako kako ste zamislili i koliko će se ljudi ona uopće svidjeti jer ste je uslikali samo za sebe i zbog sebe. Dani tapkanja po praznom mjestu na ekranu bit će već daleko iza vas, baš kao i onaj često nerealni savršeni insta-život.

Što nakon mjesec dana?

Ako ste si odredili mjesec dana odvikavanja i nakon toga nemate želju nastaviti s Instagram-free životom, nitko vas ne sprječava da se vratite svojem profilu i baš zato je dobra odluka ne obrisati ga, nego samo deinstalirati aplikaciju. Ako vam se, pak, svidio takav život, vidjet ćete da uopće nećete ni imati želju vraćati se onome otprije. Ako vas nekad i uhvati želja za Instagramom, vjerojatno nećete toliko vremena provoditi na njemu, a ako se slučajno to i dogodi, uvijek se možete ponovno vratiti odvikavanju od ove društvene mreže.

Kako detoks od društvenih mreža može osvježiti vaš um?


I dok u svijetu ima daleko većih problema od toga koliko vremena provodite na kojoj društvenoj mreži jer je to nešto nad čime možete preuzeti kontrolu, neki ljudi postanu preopterećeni sadržajem koji vide pa je važno znati procijeniti kada je vrijeme za odmak od virtualnog života i vratiti se nakratko u realnost.
FOTO: UNSPLASH