LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sandy Milinković

Fatalna simbioza društvenih mreža i alkohola

Tekst je posvećen svim kolegicama i kolegama koji su pod utjecajem alkohola bili u dodiru s društvenim mrežama. Nemojte se sramiti, niste sami.

Tekst je posvećen svim kolegicama i kolegama koji su pod utjecajem alkohola bili u dodiru s društvenim mrežama. Nemojte se sramiti, niste sami.

Posljednje desetljeće prepuno je Facebooka, Twittera, Instagrama i Snapchata. Iako je prvotna ideja osnivača Facebooka bila povezivanje ljudi, isti se medij pretvorio u puno više. Uskoro je postala daleko poznata narodna uzrečica: Ako nije na Fejsu, nije se dogodilo. Linija između dijeljenja sadržaja na društvenim mrežama i pretjerivanja s istim, postala je jako tanka. Zato ću se osvrnuti na jedan od neugodnijih problema s kojima se korisnici društvenih mreža susreću, a to je alkohol.

Iako većina djevojaka svoje pripreme oko izlaska objavljuje na Instagramu brzinom svjetlosti, ima i onih koji to izbjegavaju. Te djevojke odlučuju da je vrijeme provedeno u društvu važnije od objavljivanja na bilo kojoj društvenoj mreži i vjerno spremaju mobitel u torbicu. Ali, onda se negdje između sedme i osme čaše red-bull votke dogodi opća katastrofa. Kolegica za koju nisi ni znao da ima Facebook, a kamoli Snapchat, vadi mobitel i kreće u akciju. Donosim apsolutno sve faze slanja inboxa, poruka, Instagram-priča, heštegova i Snapchat filtera zbog kojih će vam biti neugodno. Jer, i vi ste ponekad ta kolegica. Ili kolega.

Priprema

Prva objava u večernjim satima osvanut će na Facebooku. Zašto? Jer 99% tvojih kolega, kolegica, nekadašnjih prijateljica, bivših frajera i njegovih sadašnjih prijateljica ima profil na Facebooku. Iako si rekla da je slika prije izlaska krajnje djetinjasta, danas si uspješno nanijela smokey-eye i bilo bi žalosno da takvo postignuće bude vidljivo samo tebi. Klik! Poslikala si se i objavila sliku uz stih ili citat koji te čini snažnom i suvremenom i sada si spremna žicati tatu za prijevoz jer ti je zbrisao bus na kojeg si trebala stići.

PHOTO: Giphy

U parku

Namjerno pišem u parku jer ruku na srce, studentske plaće ne dozvoljavaju alkohol u kafićima od početka večeri. Zato ste se ti i ostatak društva smjestili u park da popijete koju prije nego krenete dalje. Zadivljena si količinom alkohola koja stoji ispred tebe, a i okoliš parka je u punom sjaju. Potajno okidaš sliku i filtriraš ju na Instagram. Iako si rekla da nećeš. Ali, tako je sve lijepo i baš si u dobrom društvu. #votka #vino #studenti #petak #prirodaidruštvo. Bez obzira na sve, još uvijek si prirodno osviještena i cijeniš okoliš bez smeća.

U klubu

Šokantan TikTok incident: učenici u osnovnoj školi ismijavali profesore uznemirujućim videima


Nakon što ste opustošili zalihe iz parka, logično je bilo krenuti u obližnji klub, kafić ili disko. Vidljivo alkoholizirana, uspjela si nagovoriti cijelo društvo da ti lajka spomenutu smokey-eye sliku. Ulaziš u kafić, klub ili disko i ponijela te pjesma. Pjevaš glasom anđela, tajno skenirajući nije li Tonči Huljić u blizini jer bi bilo nepravedno da itko drugi osim tebe bude sljedeća pjevačica Magazina. Brzo vadiš mobitel i slikaš čitavu ekipu uz pokoji duckface, fishface ili koji već face je tu večer bio u modi. Šalješ sliku na sve društvene medije jer nepravedno je da bilo tko bude zakinut i ne vidi koliko se dobro zabavljaš. Sutra će ti biti neugodno jer si umjesto Moja ekipa napisala Mo kipa.

PHOTO: Giphy

Svi su tu, a tebe nema

Sve je bilo u redu dok DJ nije pustio pjesmu koja te ganula do suza. Nećeš se sutra sjećati koja je bila, ali uključivala je prijatelje i prijateljice. Grabiš mobitel i brzo poručuješ bratu da ga voliš iako je pojeo svu Nutellu kad si došla doma za praznike. Javljaš se i prijateljici s kojom si djelila klupu u osnovnoj školi jer, što sad ako se niste čule 10 godina? Nikad nije kasno za obnavljanje prijateljstva. Već sada ti je neugodno, ali ne daš se smesti dok listaš imenik.

PHOTO: Memecenter

Duhovi prošlosti

Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?


Nemoj se sada smijati i kolutati očima dok čitaš tekst. Nije ovo skripta za sutrašnji kolokvij pa da ju kompletno ignoriraš. Ovo je životna škola. Ovo je zlo i naopako vrijeme noći usred izlaska. Ako tvoj najbolji prijatelj nije uz tebe, ovo je vrijeme kada ćeš poslati poruku bivšoj curi. Vjeruj mi, nemoj. Neće ti biti ugodno sutra joj objašnjavati da si se javio samo zato što joj drugi raspliće kosu iako ju ti voliš. Bolje se primakni kolegici kojoj se smokey-eye razmazao dok traži način da odblokira bivšeg na Facebooku jer mu već tri zime šapće ime i ljubi sliku.

Ono čije se ime ne smije spomenuti

Upozoravam te, slijedeći sadržaj nije primjeren za osobe koje imaju problema sa živcima. Ili želucem. Izlazak je završio u ranim jutarnjim satima dok ste skupljali lovu za burek debatirajući o trenutnoj politici, školstvu i aktualnostima s Hrvatskih studija. Nakon što si se probudila u zagrljaju svog vjernoj prijatelja jastuka, hvataš mobitel da vidiš postoje li slike kao vječna uspomena na odličan izlazak. I onda te pogodi.

PHOTO: Imgurl

Shvatiš da ti se pola prijatelja nasmijalo na sliku gdje si objasnila da se spremaš za izlazak. Uočavaš da je tvoja ideja o ekološkoj osviještenosti skupila tri srca na Instagramu, od čega je jedan automatski boot. Slika iz kluba, za koju si mislila da će poslužiti prilikom castinga za Hrvatska traži zvijezdu je najveća sramota tvog života. Veća sramota od toga je samo tvoj nepismeni komentar gdje te prijatelji na Facebooku pitaju: Tko kipa? i pišu gluposti poput Opet te alkohol uzeo. Nije ti jasno zašto si bratu oprostila neoprostivi incident Nutella i još ti je više neugodno jer ti nije ni odgovorio. Ne sjećaš se tko je Sara, iako cura tvrdi da ste sjedili skupa u drugom osnovne. Tvoj kolega te panično zove i govori nebuloze o rasplitanju kose, a spominje i promjenu broja mobitela. Od svega ostaloga, nije ti jasno ni zašto ti je povijest pretraživanja na Googlu prepuna imena tvojih bivših uz dodatak riječi – odblokiraj.

Ali, i tu mogu pomoći. Ako ti je jako neugodno zbog sumanutog objavljivanja dogodovština po društvenim mrežama zbog alkohola, ostavi mobitel doma i uzmi sa sobom digitalni aparat. Posavjetuj se s prijateljima, zablokiraj si dostupnost interneta nekom ludom šifrom koju nećeš pogoditi. Za svaki slučaj, zapiši ju na papir i ostavi kod kuće. Dvadesete su godine kada je dozvoljeno objaviti selfie zbog kojeg će ti sutra biti neugodno. Smiješ se i javiti ljudima kojima inače ne bi, jer ovo je vrijeme kada griješiš i ispravljaš pogreške. Samo hrabro dalje i ne dozvoli da ti takve navike postanu nešto po čemu će te svi pamtiti. Ne kažu bez veze da je mladost isto što i ludost.

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


PHOTO: Imgurl

FOTO: IMGURL