LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od prijave do nuspojava

Cijepljenje cjepivom Janssen Johnsona & Johnsona – iskustvo iz prve ruke

Donosim svoje iskustvo cijepljenja protiv koronavirusa cjepivom Janssen proizvođača Johnson & Johnson, od procesa prijave do nuspojava koje su se javile.

Donosim svoje iskustvo cijepljenja protiv koronavirusa cjepivom Janssen proizvođača Johnson & Johnson, od procesa prijave do nuspojava koje su se javile.

Kada je početkom ožujka izišla platforma Cijepi se, jedva sam dočekala da se prijavim za termin cijepljenja. Tu istu večer ispunila sam sve potrebne podatke, a na mail mi je stigla potvrda da sam se uspješno prijavila pod rednim brojem 505 te da će me uskoro obavijestiti o terminu cijepljenja. 

Iako sam bila svjesna da u tom trenutku zdrave, mlade osobe nisu bile prioritetna skupina za cijepljenje, ipak sam se nadala da ću uskoro dobiti termin. No termin nisam dobila, iako sam se prijavila među prvima. Kad je otkriveno da su se prijave prvih nekoliko tisuća ljudi izgubile, odustala sam od čekanja maila s pozivom na cijepljenje i počela tražiti alternativne metode (ne mislim na metode alternative medicine, nego na alternativne metode prijave za cijepljenje). 

Moj prvi korak bilo je slanje maila doktorici obiteljske medicine. Odgovorila mi je da me zabilježila i da će me zvati kad bude imala termin. Kako je vrijeme odmicalo, sve sam manje nade polagala u to da će me pozvati te sam se pomirila s tim da ću se cijepiti jednog dana kad studenti na fakultetima dođu na red. 

Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”


 
Vezano: Cijepljenje drugom dozom Pfizer-BionNTech cjepiva Comirnaty – iz prve ruke

Srećom, ubrzo nakon toga Odjel ljudskih resursa tvrtke u kojoj radim poslao je anketu u kojoj nas je tražio da se izjasnimo bismo li se cijepili ako tvrtka organizira cijepljenje. Spremno sam se predbilježila i krenula čitati o cjepivu Janssen, jedinom cjepivu kojim se možete cijepiti u Hrvatskoj za koje je dovoljna samo jedna doza. 

Kada guglate nuspojave cjepiva Janssen, naići ćete na neke doista ozbiljne nuspojave, poput krvnih ugrušaka, od kojih veći rizik imaju mlađe žene. Lagala bih kad bih rekla da me to nije zabrinulo. Bez obzira na to koliko rijetki bili ti slučajevi, nitko ne želi biti taj jedan u 5 000 000. Nakon temeljitijeg istraživanja shvatila sam da je rizik da ću dobiti krvni ugrušak od cjepiva puno manji od rizika da ću dobiti krvni ugrušak uopće (Izvor), što je istovremeno smanjilo moju brigu oko cjepiva, ali povećalo moju brigu oko krvnih ugrušaka općenito. 

Nove inovacije u medicini: flaster-cjepiva


Kad je došao dan cijepljenja, nekoliko sam puta provjerila imam li osobnu i zdravstvenu, obukla sam majicu kratkih rukava koja je doista spas ako se ne želite skidati pred svima i uputila sam se prema lokaciji cijepljenja. Samo cijepljenje trajalo je nekoliko sekundi – doktorica me pitala jesam li ljevak ili dešnjak te imam li kakvu alergiju, a zatim me cijepila. Poslije cijepljenja trebali smo ostati u prostoriji još 15 minuta kako bi doktori bili blizu ako nekome bude loše. Od nas 50-ak koji smo se cijepili u tom terminu, nitko nije imao nuspojava odmah nakon cijepljenja. 

Prvih nekoliko sati nakon cijepljenja osjećala sam se dobro, no onda me svladao umor. Poslijepodne sam provela spavajući, a kad sam se probudila, osjećala sam glavobolju i imala sam povišenu temperaturu. Idući dan osjećala sam blagu mučninu i slabost. Nuspojave su potrajale otprilike 24 sata, a nakon toga su nestale odjednom, kao što su se i pojavile.

Ne mogu reći da su mi nuspojave bile ugodne; osjećala sam se slabo, umorno, boljela me glava i osjećala sam mučninu. Ali, kada bi mi netko rekao da mogu birati hoću li se cijepiti i imati nuspojave ili ne cijepiti se i nemati nuspojave, ponovno bih odabrala cijepljenje i nuspojave
FOTO: UNSPLASH