LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TOP destinacije u 2016

Ljetovanje na nekom od prekrasnih europskih otoka

Vrućine, sparina, sunce i fjaka! Da, da ljeto je stiglo. Vrijeme kada puštamo ''mozak na pašu'', bez obzira čekaju li nas ispiti na jesen ili ne. A da bi bili što bezbrižniji lijepo bi se bilo maknuti s kopna, zar ne? Donosimo vam stoga neke od najdivnijih europskih otočkih destinacija koje svakako vrijedi posjetiti.

Vrućine, sparina, sunce i fjaka! Da, da ljeto je stiglo. Vrijeme kada puštamo ''mozak na pašu'', bez obzira čekaju li nas ispiti na jesen ili ne. A da bi bili što bezbrižniji lijepo bi se bilo maknuti s kopna, zar ne? Donosimo vam stoga neke od najdivnijih europskih otočkih destinacija koje svakako vrijedi posjetiti.

Kreta

Kao rodno mjesto moderne europske civilizacije, Kreta je pravi mediteranski dragulj. Ovaj grčki otok nudi vam savršen spoj tradicionalne grčke kulture, prekrasnog vremena, inspirirajućeg krajolika, te raznih atrakcija koje će vas zasigurno impresionirati. Odmor na Kreti, najvećem grčkom otoku savršen je odabir onih koji traže opuštanje, no ne žele biti predaleko od grada i uzbudljivog noćnog života.

Santorini

Bez obzira jeste li imali priliku posjetiti ovaj prelijepi otok u Egejskom moru, Santorini ćete prepoznati odmah. Raznobojne kuće uklesane u stijene, safirno čisto more te bijele građevine s modro plavim kupolama izgledaju zaista nadrealno. Ovdje ćete pronaći mir dok šetate plažom s crnim pijeskom ili ulicama provincijskog sela kao pto je Imerovigli. Prekrasna Oia je svjetski poznata po zalascima sunca koji se čine kao da ih je naslikao neki umjetnik.

Madeira

Osim što od tamo dolazi Cristiano Ronaldo, Madeira je otok poznat kao šaren spoj vrtova, religioznih znamenitosti i netipičnih turističkih atrakcija poput slamnatog krova Madeira Story Centera. Planinarite do vrha Pico Ruiva i osjećat ćete se kao da ste se popeli kroz oblake ili se opustite uz čašu poznatog Madeira vina.

Sardinija

Asocijacija na Sardiniju često bude blještava i popularna Costa Smeralda, no ovaj drugi po veličini otok u Italiji nudi puno više. Veličanstvena unutrašnjost granitno ispresjecanog krajolika, slasna jela od morskih plodova, drevne ruševine iz doba Kartage i Rimskog carstva te crkve i španjolski barok ostavit će vas bez daha.

Mallorca

Najveći španjolski otok i dio arhipelaga Balearskih otoka. Prekrasne plaže samo su jedan od načina da uživate u obali i unutrašnjosti ovog živopisnog otoka. Planinski lanac Serra de Tramuntana dio je svjetske kulturne baštine zbog izvanrednih tehnika koje se koriste za razvoj poljoprivrede na strmim padinama a vinarije u središtu otoka odišu lokalnim običajima. Čak i ako ste bili na Mallorci nekoliko puta, uvijek ćete iznova otkrivati nešto novo istražujući sela u unutrašnjosti ili zapanjujuću obalu.

Donosimo trikove koji će ti popraviti vruće ljeto!


Jersey

Iako vam ljepote Mediterana teško mogu dosaditi Jersey dokazuje da i sjevernije ima odličnih otočnih destinacija. Ovo je po površini i broju stanovnika najveći otok u skupini Kanalskih otoka. Nalazi se u Engleskom kanalu (fr. La Manche) samo 20 km udaljen od sjevernofrancuskoga poluotoka Cotentin. Jersey je na glasu kao najsunčaniji od svih britanskih otoka a poznate su i njegove prostrane plaže.

Capri

Capri je još jedan talijanski otok na južnoj strani Napuljskog zaljeva. Stijene i grote privlače posjetitelje još od vremena kad su drevni Grci naselili otok. Jasno je zašto su brojni umjetnici i pisci stoljećima veličali ljepote Caprija. Krenite drvenim brodom na obilazak špilje Grotto Azzurra ispunjenom spektakularnom modro plavom vodom ili uživajte šetajući oko Marine Piccolo ili Marine Grande, ribarske luke iz antičkog Rima.

Krf

Jedan od najzelenijih grčkih otoka zahvaljujući povremenim, ali obilnim kišama od rujna do svibnja i tisuća stabala maslina koja poput tepiha prekrivaju otok. Isto tako, možda iznenađujuće jedan je od najruralnijih i najmirnijih otoka daleko od uobičajene turističke gužve. Glavnina turističkog razvoja ograničena je na pojedina obalna područja, dok krenuvši u unutrašnjost imate osjećaj kao da ste na posve drugom mjestu, čak i u drugoj eri.

Sicilija

Najveći otok u Mediteranu fascinantna je mješavina grčkih hramova, normanskih crkava i baroknih građevina. Sicilija je turistička destinacija gdje je razgledavanje uvijek puno više od razgledavanja, uz kombinaciju povijesti, ugodne klime, odlične hrane, ali i razvijene shopping scene.

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto


Malta

Malta dobije preko 300 sunčanih dana u godini i okružena je čistim plavim morem, jednim od najčišćih u Mediteranu i baš zato je jedna d omiljenih destinacija mnogih plivača i ronioca. Također, Malta ima veću gustoću povijesnih znamenitosti od bilo koje druge zemlje. Počevši od jedinstvenih pretpovijesnih hramova, nekih od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimskih katakombi, srednjovjekovnih gradova, pa sve do izvanredne arhitektonske i umjetničke ostavštine Vitezova Sv. Ivana (Malteški vitezovi).

Neke od ovih destinacija možda nisu za džep baš svakog studenta, no uz razne last minute ponude i povoljne avionske karte vrlo lako možete provesti ljeto iz snova. Za ugodnije i sigurnije putovanje dobro će vam doći MC contactless prepaid kartica OTP banke, idealna za internet kupovinu i prikladna za putovanje i situacije u kojima je rizik od krađe i zlouporabe veći nego inače.

FOTO: PIXABAY