LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Palili su lampaše i svijeće

Studenti odali počast „preminulom“ standardu

Cilj ovog prosvjeda je bio na ironičan i simboličan način dati javnosti do znanja u kakvom je stanju studentski standard te pokazati kako su studenti kritična masa koja neće dopustiti da svijet prolazi mimo njih.

Cilj ovog prosvjeda je bio na ironičan i simboličan način dati javnosti do znanja u kakvom je stanju studentski standard te pokazati kako su studenti kritična masa koja neće dopustiti da svijet prolazi mimo njih.

Veliki broj nezadovoljnih studenata okupio se danas oko 21 sat ispred spomenika Stjepanu Radiću kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim studentskim standardom. Palili su lampaše i svijeće kako bi na simboličan način priopćili javnosti što se događa sa studentskim standardom, točnije - da bi poručili da je on mrtav. Prosvjed je završio oko 21:45 bez ikakvih incidenata.

„Koji standard?“ – odgovor je jedne studentice na pitanje kako komentira trenutni studentski standard,a njime je rečeno gotovo sve.  

Unatoč tome što mnogi vjeruju da je razlog negodovanja među studentima poskupljenje hrane u menzama, razloga ima puno više. Navodno besplatno obrazovanje, stanje u domovima, nedavna situacija oko zdravstvenog osiguranja, rast cijena javnog prijevoza, sve su to razlozi koji su „ubili“ studentski standard.

„Poskupljenje u menzama je bilo samo okidač“, govori jedan od prosvjednika.

Cilj ovog prosvjeda je bio na ironičan i simboličan način dati javnosti do znanja u kakvom je stanju studentski standard te pokazati da su studenti još uvijek kritična masa koja neće dopustiti da svijet prolazi mimo njih.

„Studenti su neaktivni, čak i kada ih se okine po džepu. Nadamo se da ćemo ovim pokrenuti daljnje prosvjede“, ističe jedan od organizatora prosvjeda.

Dok većina vjeruje kako će ovaj prosvjed napokon pokrenuti stvari i osvijestiti javnost, neki su prilično skeptični.

„Mislim da javnost sve krivo vidi i da nas vide samo kao neke rastrošne mlade ljude koji se samo žale na cijene, a zapravo ne znaju pravu situaciju“, tvrdi jedna od prosvjednica.

Izjave o tome kako je preokupacija studenata ispijanje kava i danonoćno partijanje, nisu htjeli previše komentirati.

„Naravno da postoje i takvi studenti, ali u manjini. Na koncu, svi znamo kako takvi završe“, govori jedan od prosvjednika.

Hoće li ovaj prosvjed napokon pokrenuti stvari i osvijestiti javnost, pokazat će vrijeme. Do tada, studenti će se i dalje morati nositi s raznim epitetima i predrasudama, a standard će nastaviti opadati. 

FOTO: MAJA ČIRJAK I ANITA KLASNIĆ/STUDENTSKI.HR