LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Tomislav Leko

Što je MEUZ i zašto se prijaviti?

S obzirom na to da su prijave za MEUZ produžene do 1. veljače, saznajte točno o čemu se radi u intervjuu s Tomislavom Lekom.

S obzirom na to da su prijave za MEUZ produžene do 1. veljače, saznajte točno o čemu se radi u intervjuu s Tomislavom Lekom.

Ove godine u Zagrebu će se po drugi put održati Model European Union Zagreb (MEUZ). MEUZ je simulacija donošenja političkih odluka na europskoj razini koja omogućuje studentima i mladima da se prijave za neku od četiriju uloga: člana Europskog parlamenta, ministra Vijeća Europske unije, novinara ili lobista i na taj način sudjeluju u ovom edukacijskom programu. Svi zainteresirani još se uvijek stignu prijaviti jer su prijave produžene do 1. veljače.

S obzirom na to da su prijave produžene do 1. veljače, popričali smo s Tomislavom Lekom koji sudjeluje na MEUZ-u kao član content tima i rapporteur za Rezoluciju o industrijskim, energetskim i ostalim utjecajima plina od škriljca i nafte. U intervjuu je pobliže predstavio ovaj vrlo zanimljiv projekt i sve što on nudi.

Što MEUZ nudi studentima i zašto sudjelovati?

MEUZ sudionicima nudi uvid u funkcioniranje institucija Europske unije (Vijeća ministara, Europskog parlamenta, novinara i lobista), priliku razvijanja različitih vještina, kao što su govorništvo, pregovaranje, davanje izjava za medije, socijalne vještine itd., te nudi razne zanimljive radionice tijekom čitave konferencije koja traje pet dana. Gosti na konferenciji bit će službenici iz institucija Europske unije, stručnjaci u temama o kojima raspravljamo te voditelji radionica koje će unaprijediti određene vještine naših sudionika. Ako želite nešto naučiti o EU-u, želite usavršiti svoje vještine te upoznati mlade ljude iz Hrvatske i inozemstva koji dijele vaše interese, već imate dovoljno razloga zašto sudjelovati.

Tko se sve može prijaviti, a tko će imati najviše koristi od sudjelovanja?

Prijaviti se mogu osobe od 18 do 30 godina, a najviše će koristi od sudjelovanja imati oni koji se potrude pripremiti za konferenciju, tj. oni koji će konferenciju shvatiti kao obrazovno iskustvo koje im može otvoriti mnoga vrata u budućnosti. Poznanstva i umrežavanje, aktivnost i postupno „obogaćivanje" CV-a nešto su čemu treba težiti svaki student u Republici Hrvatskoj, a i ostali građani koji možda nisu imali priliku prisustvovati ovakvim događajima za vrijeme svog studija. Sada ta prilika postoji, zašto je ne iskoristiti?

Je li potrebno nekakvo predznanje ili iskustvo za sudjelovanje na MEUZ-u?

Predznanje o institucijama i zakonodavnom postupku Europske unije je poželjno, no nije nužno. Konferencija je obrazovnog karaktera te nastoji dati praktično iskustvo onima koji poznaju rad institucija EU-a iz knjiga, te obrazovati i aktivirati one koji do sada nisu dolazili u doticaj s tom tematikom. Jedini uvjet koji sudionici moraju zadovoljiti jest poznavanje engleskog jezika, s obzirom na to da je engleski jezik službeni jezik konferencije. Na početku konferencije imat ćemo radionice o temama koje se obrađuju te o zakonodavnim procesima u EU-u te će, shodno tome, svi sudionici biti upoznati s načinom rada za vrijeme simulacije i u svakom trenutku znat će što trebaju činiti. Na sudionicima je samo da se prijave i pripreme za simulaciju, a na simulaciji ćemo vas mi voditi u čitavom procesu jer je svaka radionica osmišljena na način da usavrši određenu vještinu kod naših sudionika.

MEUZ 7
 
MEUZ 2013., FOTO: MEUZ
 

Kakve se teme, odnosno odluke, simuliraju?

Sudionici će imati priliku simulirati donošenje uredbe i rezolucije. Radi se o dva različita zakonodavna postupka koja postoje u Europskoj uniji, točnije redovitom i posebnom zakonodavnom postupku. Teme koje se obrađuju trenutno su jedne od najaktualnijih u Europskoj uniji. Rasprava o novom izvoru plina koji se dobiva "kontroverznom" metodom frakiranja te tematika zaštite podataka u digitalnom dobu izrazito su zanimljive. Ovdje bih htio napomenuti da ne očekujemo od sudionika da budu stručnjaci u ovim poljima. Svim sudionicima osigurat ćemo priručnik o temama i zakonodavnom postupku kako bi se mogli što bolje pripremiti za konferenciju. Sudionici bi se također trebali i sami informirati o temama o kojima ćemo raspravljati, kako bi mogli kvalitetno sudjelovati u raspravama. Da ne duljim, na web-stranici možete pronaći sve detalje o procedurama i temama koje simuliramo.

Kolika je sličnost MEUZ-a i stvarnih procesa donošenja odluka u Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije?

MEUZ nastoji što vjernije prikazati proces donošenja odluka u Europskom parlamentu i Vijeću ministara. Sudionici će simulirati stvarne zakonodavne prijedloge o kojima se trenutno raspravlja u Europskoj uniji te će se držati točno propisane procedure za oba prijedloga. Također, tijekom konferencije imat ćemo i trilogijske sastanke na kojima će predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća ministara i Komisije (koju predstavaljaju članovi organizacijskog tima) pokušati ujednačiti stajalište institucija koje donose odluke unutar EU-a. Uz to, novinari i lobisti imat će ulogu informiranja i praćenja ovih rasprava te će moći utjecati na donošenje odluka obiju institucija. U svakom slučaju, poučeni smo prijašnjim simulacijama na kojima smo osobno sudjelovali, a bilo ih je prošle godine u Zagrebu. Simulacija izgleda vrlo realno i može biti poučno iskustvo za budućnost.

Koje su vještine i znanja poželjne za određenu ulogu?

Ne bih htio vezati uloge i vještine koje su potrebne. Ova je konferencija zamišljena da bude obrazovno iskustvo svima koji dođu na nju. Naš je cilj da sudionici, koji to do sada nisu mogli, vježbaju svoje govorničke sposobnosti kod nas. Cilj nam je da se netko, tko možda nikada nije pokušao lobirati za nešto što on smatra boljim ili efikasnijim, okuša i u tom svijetu jer ćemo imati koordinatore koji će svakom sudioniku pomoći u procesu pripreme tijekom cijele konferencije (za sve uloge koje simuliramo). Naši studenti i stručnjaci koji budu na konferenciji potrudit će se svakome prenijeti određeno znanje potrebno za određenu ulogu.

Ovo je drugi put da se organizira MEUZ, ima li noviteta i napretka u odnosu na prošlu godinu?

U odnosu na prošlu godinu otvorili smo konferenciju za inozemne sudionike te smo odlučili povećati broj sudionika i dodati dvije nove uloge (lobisti i novinari). Noviteti uključuju raznovrsnije radionice, npr. o zapošljavanju u europskim institucijama, o lobiranju u EU-u, o aktualnostima u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji te smo priredili još jači društveni program. Dobili smo podršku različitih institucija u Hrvatskoj, ponajprije Ekonomskog fakulteta, pa Ministarstva vanjskih poslova RH-a, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Grada Zagreba. Također, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj omogućilo nam je da se jedan dio konferencije održi i u velikoj dvorani u Kući Europe. Drago nam je da se možemo pohvaliti da je konferencija dobila i podršku većine predstavnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu i još uvijek čekamo hoćemo li dobiti patronage Europskog parlamenta.

Tko je sve zaslužan za organizaciju MEUZ-a?

Za organizaciju MEUZ-a zaslužan je HERMES (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja), koji je okupio grupu studenata s različitih fakulteta iz Hrvatske te šest timova. Oni obavljaju svoje zadatke kako bismo na ovoj konferenciji imali zaista ugledne govornike, zanimljive radionice, uvjerljivu simulaciju donošenja odluka te zajedno proživjeli jedno praktično iskustvo. Teško je nekoga izdvojiti iz ove strukture jer kao što auto ne može ići bez kotača, tako ni ovaj projekt ne bi mogao biti izveden bez svakog pojedinca.

Kakav je do sada odaziv iz Hrvatske, a kakav iz inozemstva? Je li veći u odnosu na prošlu godinu?

Za sada je odaziv iz inozemstva veći te oko 60% prijava dolazi iz inozemstva. Također, chairovi koji će predsjedati Europskim parlamentom te Vijećem ministara iz inozemstva su i imaju mnogo iskustva s ovakvim simulacijama. U svakom slučaju, odaziv je veći nego prošle godine i nadamo se da će se potencijalni sudionici nastaviti prijavljivati. S obzirom na to da smo računali sa 108 sudionika na konferenciji, od kojih bi 60 bilo zastupnika u Europskom parlamentu podijeljenih u frakcije, 28 ministara u Vijeću ministara te 10 novinara i 10 lobista, ohrabrili bismo sve studente da se prijave jer mjesta još uvijek ima.

Gdje će se i kada održati MEUZ 2014?

MEUZ 2014 održat će se od 25. veljače do 1. ožujka na više lokacija, između ostalog u Kući Europe, gdje će biti ceremonija otvaranja i razne radionice te na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje će biti glavni dio simulacije. Sudionici će na konferenciji biti četiri dana (u prosjeku od 09:00 do 17:30 ), a navečer će biti društveni program i dodatna prilika za umrežavanje. Peti dan predviđen je za izlet za koji će se naši sudionici izjasniti.

FOTO: TOMISLAV LEKO