LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financijski klub s Ekonomije

INTERVJU: Financijski klub već deset godina proizvodi edukativne projekte za studente

U svakom je slučaju Financijski klub protekle akademske godine brojio više od 90 studenata zainteresiranih za aktivan rad.

U svakom je slučaju Financijski klub protekle akademske godine brojio više od 90 studenata zainteresiranih za aktivan rad.

Trenutnom se vodstvu Financijskog kluba — veoma aktivne studentske udruge s Ekonomskog fakulteta koja je proslavila čak deset godina postojanja, bliži kraj mandata.

Predsjedništvo Kluba čine Ana Mijić i Marko Božac, studenti četvrte godine EFZG-a, smjer poslovna ekonomija, te Bruno Besek, student četvrte godine EFZG-a, smjer ekonomija.

Možda ste na Facebooku letimično primijetili pokoji event na kojem stoji logo ove udruge, a možda ste vidjeli vrijedne projekte koje su ovi studenti organizirali i proveli u proteklih deset godina. U svakom slučaju, Financijski klub je tijekom protekle akademske godine brojio više od 90 aktivnih studenata.

Popričali smo s Markom koji nam je otkrio kako bi voljeli primiti sve zainteresirane, ali FK nema dovoljno sadržaja, s obzirom na to da se dijeli u 11 radnih skupina.

To su redom tri funkcijske: Marketing i informatika, Organizacija i ljudski kapital, Razvoj i suradnja te projektne skupine: Javne financije, Financijski menadžment, Makroekonomska analiza, Analiza industrije, Analiza poduzeća, Tehnička analiza i Upravljanje portfeljem. Uz već ustaljene skupine koje se uglavnom bave internom edukacijom ili organizacijom Kluba, posebni timovi sastavljaju se kada je potrebno provesti neki specifični projekt nevezan uz neku od skupina.

Saznajte više o ovoj udruzi, ali i kako je trenutno Predsjedništvo podignulo aktivnost i broj članova na višu razinu, oborivši razne malene rekorde

Financijski klub je prava mala firma iza koje stoji mnogo nagrada, no čini nam se da je ova godina bila posebno uspješna. Koje projekte ste sve proveli i s kojim projektom ste najviše zadovoljni ako uzmete u obzir koliko je studenata za njega čulo?

Od projekata, istaknuli bi izradu Financijskog rječnika i FK Profitability Scorea, obilježavanje European Money Weeka te Bloomberg Aptitude Test koji je položilo preko 100 studenata ove godine No ono na što smo izrazito ponosni je novo studentsko natjecanje “University Trading Tournament” na kojemu sudjeluje gotovo 200 studenata s 28 sveučilišta iz osam gradova iz cijele Hrvatske.

Riječ je o natjecanju u trgovanju vrijednosnim papirima na svjetskim burzama. Studenti putem računala natječu se u trgovanju dionicama, valutama, obveznicama i indeksima na svjetskom tržištu kroz tri runde, a oni najbolji dobit će priliku za povezat se s investicijskim fondovima i brokerima.

Financijski klub
 
European Money Week; Izvor: Financijski klub
 

Ove ste godine bogato obilježili Europski tjedan novca, što je velik projekt. Koliko ste radili na njemu i jeste li primili pozitivan feedback od institucija i sudionika?

Obilježavanje European Money Week-a nam je bilo u programu rada za ovu godinu, a intenzivnije smo na njemu radili gotovo dva mjeseca. Pozitivno smo iznenađeni odazivom institucija i poduzeća koji su se rado priključili našoj inicijativi. U tjedan dana, studenti su imali priliku saznati više o financijskoj situaciji studenata u Hrvatskoj te o finanaciranju studentskog standarda. Također, održana su predavanja i radionice Deloitte-a, Croatia Osiguranja, Bisnode-a, P&G-a te Plinacro-a koji su svi izrazili želju za sudjelovanjem i dogodine.

Koje biste još konferencije istaknuli u svojem mandatu?

U zimskom smo semestru organizirali čak tri nove konferencije: Brzi i električni  konferenciju o električnim automobilima, Consulting Day  konferenciju o konzultantskoj industriji te Financijski ekspert budućnosti konferenciju o potrebama financijske industrije kod mladih zaposlenika. Svaka je konferencija okupila stručnjake iz svoga područja te oko 80 zainteresiranih studenata, a nakon konferencije Brzi i električni čak je osigurano financiranje postavljanja punionice u Slavonskom Brodu! Uz spomenute, u ljetnom smo semestru organizirali još i konferenciju o kreativnom računovodstvu.

Od naših uobičajenih konferencija, proveli smo Competitiveness day s naglaskom na kreativnu industriju te upoznali studente s filmskim redateljima, kreativnim direktorima i stanjem kreativne industrije u Hrvatskoj. Slijedio je Free Market Road Show koji smo proveli u suradnji s Austrijskim ekonomskim centrom i doveli ekonomske stručnjake Austrijske škole.

Također smo u svibnju održali konferenciju Student investitor na kojoj smo predstaviti investicijske analize s naglaskom na turističku industriju Hrvatske te doveli predstavnike investicijskih fondova i turističkih poduzeća. Moramo spomenuti i sudjelovanje u organizaciji najveće ovogodišnje studentske konferencije Manager20  Youth Reshaping Future.

Student investitor o čemu je bila konferencija? Koji su se studenti istaknuli na njoj te kako vi, kao Predsjedništvo, vidite budućnost Student investitor-a i informiranosti mladih o istima?

Riječ je zapravo o predstavljanju rezultata i investicijskih analiza naših skupina koje spadaju u grupu Student investitor. Pozvali smo ugledne goste koji nam mogu reći nešto o makroekonomskim prilikama Hrvatske te predstavnike Zagrebačke burze i investicijskih fondova te turističkih poduzeća, s obzirom na to da smo se ove godine fokusirali na turistički sektor Hrvatske. Istaknuli su se naši članovi koji su cijeli semestar radili na analizama.

Naime, članovi su predstavili svoje radove i zaključke pred gostima te su moderirali sve panel rasprave. Za tu razinu stručnosti zaista je potrebno biti upućen u temu zbog čega se, između ostalog, i rade analize.

Što se investicija tiče, s obzirom na rast hrvatskog BDP-a i poboljšanja općih uvjeta u cijeloj Europskoj uniji, očekuje se rast broja investicija u narednim godinama, posebice u turističkom sektoru. Bitno je prepoznati njihovu važnost — (greenfield) investicije doprinose razvoju cijelog gospodarstva te mogu otvoriti nova radna mjesta.

Ako govorimo o ulaganjima u dionice, kroz University Trading Tournament pokazalo se da postoji dvjestotinjak studenata kojima nije strano ulaganje u dionice na domaćem, ali i stranim tržištima novca i kapitala. Ako se ta brojka usporedi s ukupnim brojem studenata, riječ je o vrlo malom postotku, ali vjerujem da će taj broj kroz godine rasti. Ne vjerujem da bi tu brojku mogli dosegnuti prije deset godina kada se Klub osnivao.

Financijski klub
 
Student Investitor; Izvor: Financijski klub
 

Recite nam nešto više o konferenciji o električnim automobilima. Kako se ekonomija i električni automobili nadovezuju jedno na drugo? Tko su vam bili gosti te planiraju li članovi organizirati nešto slično?

Ima zapravo više aspekata te se dugoročno očekuje kako će taj dio industrije postajati sve značajnijim. Razgovarali smo o institucionalnom podupiranju, osobito od strane Fonda za zaštitu okoliša, HEP-a i Energetskog instituta Hrvoje Požar, s obzirom na njihovu vrlo važnu ulogu kada je u pitanju infrastruktura poput električnih punionica. Zatim smo razgovarali s proizvođačima električnih automobila ElectaSol i DOK-ING koji su istaknuli trendove u proizvodnji.

Na kraju smo pronašli i nekoliko strastvenih zaljubljenika u električna vozila koji su govorili o razlikama između klasičnih i električnih vozila te napomenuli kako broj dosegnutih kilometara po punjenju nije problem za urbana područja. Ono što nas jako veseli jest činjenica da je na konferenciji dogovorena izgradnja punionice u Slavonskom Brodu! Za kraj, svi su imali priliku provozati se u električnom vozilu ElectaSol-a.

University Trading Tournament je projekt koji zvuči veoma zabavno, podsjeća gotovo na razmjenjivanje karata. O čemu je tu riječ i kako natjecanje ide za sada?

Da se ovo natjecanje organiziralo pred dvadesetak godina, vjerojatno bi razmjenjivali karte ili papire. No u ovom slučaju studenti trguju dionicama, obveznicama, indeksima, derivatima i ostalim vrijednosnim papirima iz udobnosti vlastitog naslonjača uz par klikova s virtualnih sto tisuća dolara. Natjecanje je započelo u ožujku i se sastoji od tri runde s različitim ciljevima i pravilima.

Naravno, osigurali smo i edukacije za sve zainteresirane kako bi se svi mogli kvalitetno pripremiti za natjecanje. Posljednja, treća runda završila je 14. svibnja nakon čega su se zbrojili bodovi iz svih rundi te odredili pobjednici. Kao što je spomenuto, sudjeluje gotovo 200 studenata s 28 sveučilišta iz osam gradova iz cijele Hrvatske. Pobjednici su dobili stvarnih 900 dolara s kojima mogu trgovati i zaista zaraditi, priznanje i odličje te će dobiti priliku da se povežu s brokerima i investicijskim kućama.

Financijski klub
 
Izvor: Financijski klub
 

S kim sve ostvarujete suradnje i kako vas oni bodre? Koja je tajna dospjevanja do velikih dionikau društvu?

Trenutno imamo nekoliko formalnih partnerstva na klupskoj razini. U 2015. nam je godini glavni partner Hrvatska poštanska banka, a strateški partner Deloitte. Uz njih, partneri su nam još Bisnode, PwC i Hrvatski ured osiguravatelja. Naravno, imamo još nekoliko partnerstva na specifičnim projektima kao što su HEP, Croatia osiguranje, Zagrebačka Burza, HANFA i Banka magazin. Partneri nas uglavnom pomažu financijski, ali naš rad podupiru i edukacijama, prilikama za prakse, nekim svojim proizvodima i stručnim znanjima.

Reputacija Kluba nije izgrađena preko noći, već se gradila deset godina, i na tome moramo biti zahvalni svim starijim članovima. Prema dionicima uglavnom stupamo kroz naše projekte, a ono što nudimo jest korektan i ozbiljan odnos te članove koji su zaista zainteresirani i spremni raditi. Sav je dugogodišnji rad i trud donio određene beneficije pa je danas Klub prepoznatljiviji nego ikada prije — kako među studentima, tako i među poduzećima. Mislim da smo uspijeli pozicionirati Klub kao udrugu s visokomotiviranim studentima i s ozbiljnim projektima.

Čini se da je biti članom Financijskog kluba zabavno, no zanima nas drugi aspekt svega: koliko se, na dnevnoj bazi, borite s predrasudama o Ekonomskom fakultetu kao posljednjem utočištu na maturii ekonomiji kao „dosadnoj temi”? Čini li vam se da ima pomaka prema pozitivnijoj slici?

Unutar Kluba zaista nemamo takvih problema. Većina naših članova je izrazito visokomotivirana i zainteresirana za područje koje studira. Što se javnosti tiče, nadamo se da naši projekti i trud govore više od predrasuda koje uglavnom nisu točne. Na kraju krajeva, naši članovi također dolaze s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

FOTO: FINANCIJSKI KLUB