LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko iskustvo u susjedstvu

FOTO/INTERVJU: Iskustva prvih hrvatskih studenata na Fakultetu za turizem na slovenskom Sveučilištu u Mariboru

Fakultet za turizam u Brežicama najmlađi je fakultet Sveučilišta u Maribori na koji pravo upisa imaju hrvatski državljani, potpuno besplatno na redovitom programu studija. Donosimo vam intervju i iskustva hrvatskih studenata, ujedno prvih upisanih i uspješnih diplomanata turizma sveučilišnog programa na Fakultetu za turizam.

Fakultet za turizam u Brežicama najmlađi je fakultet Sveučilišta u Maribori na koji pravo upisa imaju hrvatski državljani, potpuno besplatno na redovitom programu studija. Donosimo vam intervju i iskustva hrvatskih studenata, ujedno prvih upisanih i uspješnih diplomanata turizma sveučilišnog programa na Fakultetu za turizam.

Već smo pisali o prednostima koje donosi odlazak u inozemstvo, bilo da se radi o poslu, volontiranju ili studiju. Naravno, takav potez sa sobom nosi određenu količinu obiteljske, privatne i financijske žrtve, no takvo iskustvo ostaje za cijeli život i može ga usmjeriti prema zbilja pozitivnom toku. Ovaj put donosimo vam zanimljivosti i informacije iz susjedne zemlje!

Naime, Fakultet za turizam u Brežicama najmlađi je fakultet Sveučilišta u Maribori na koji pravo upisa imaju hrvatski državljani, potpuno besplatno na redovitom programu studija. Studij je, pod vodstvom dekana, izvanrednog profesora doc. dr. Boštjana Brumena, organiziran u dva stupnja: diplomskom magistarskom studiju; traje dvije godine i nosi 120 ECTS bodova i dodiplomskom studiju; traje tri godine, nosi 180 ECTS bodova, a nudi dvije mogućnosti: visokoškolski stručni i sveučilišni studij.

No, da ne mudrujemo previše, donosimo vam odgovore na nekoliko pitanja postavljenih studentima iz Hrvatske - Željki Balji koja opisuje svoje iskustvo i iskustvo kolege Matije Lozančića. Također, njih dvoje su prvi upisani i uspješni diplomanti turizma sveučilišnog programa na Fakultetu za turizam.

Najprije čestitamo na uspjehu, diplomi, hrabrom potezu i odličnom snalaženju u inozemstvu! Kako se točno zove studij, odnosno smjer?

Upisali smo i završili smjer turizam, sveučilišni program. Kod nas zapravo nema smjera ili specijalizacije, uglavnom se sve svodi na turizam, visokoškolski ili sveučilišni smjer, nakon čega sam dobila titulu diplomantice turizma sveučilišnog (ili visokoškolskog) smjera, skraćeno: dipl. tur. un. (ili vš.). Još ne znamo koji bi bio naziv titule kod nas u Hrvatskoj, budući da još nismo dali nostrificirati diplomu.

Kako ste saznali za fakultet i što vas je potaklo da ga upišete?

Prije otprilike četiri godine u Zagrebu se promovirala mogućnost redovnog studiranja na  Fakulteti za turizem u Brežicama. S obzirom na moju komunikativnost i prodajne i pregovaračke vještine, usmjerila sam svoje sposobnosti prema turizmu u kojima one dolaze do izražaja, te odabrala sveučilišni program na istoimenom fakultetu.

Matija i ja odlučili smo se na upis upravo radi blizine Zagrebu i različitosti, a opet jednakosti kulture i jezika. Veliki plus je što su se bodovale samo srednjoškolske ocjene i završni ispiti (po novom državne mature), a pri upisu nema prijamnog ispita. Tri su upisna roka, a više detalja oko upisa svi zainteresirani mogu dobiti iz prve ruke na otvorenim informacijskim danima fakulteta, što itekako pomaže kod dokumentacije. S druge strane, svi kolegiji su otvoreni za javnost i, ukoliko se osoba koja želi upisati fakultet ne može odlučiti, može slobodno doći na bilo koji kolegij te tako iz prve ruke dobit uvid u predavanja i uvjete te savjete i iskustva od kolega. Osobno sam se upisala na trećem roku kada je fakultet prvi put otvorio svoja vrata. Bili su dobri uvjeti za hrvatske studente i to me dodatno privuklo. Sad sam stvarno zadovoljna svojim izborom fakulteta. Možemo reći da se s nama fakultet  i osnovao, odnosno mi smo bili prvi upisani studenti, tako da smo zajedno zapravo stvarali dinamiku predavanja i praktičnu razmjenu znanja i potreba. Svakim danom smo imali priliku usvajati nove vještine kroz različita polja djelovanja u sklopu fakulteta, na što su nas poticali i asistenti, profesori i kolege.

Što smatrate najvećim osobnim dobitkom na studiju turizma u Sloveniji?

Kroz studij sam stečena teorijska znanja uspješno povezala s praksom kroz sudjelovanje u raznim turističkim događanjima na način da sam predstavljala proizvode poslovnih subjekata. U Hrvatskoj sam vodila dvije G.E.T. konferencije o eno-gastro turizmu, gdje sam i kroz Erasmus VŽU praksu kao asistent u vinskom turizmu stekla određeno znanje o kulturi stola, gastronomiji i enologiji, što sam i potvrdila završenim prvim stupnjom WSET edukacije. Iduće akademske godine nastavila sam tim putem i otišla u Mađarsku u Pečuh za isto područje djelovanja, kao i organizaciju vinskih evenata u tvrtku VinOliva, gdje sam položila i dobila certifikat vinske škole koju oni provode. Posebno bih naglasila stručnu praksu koja je obvezna na Fakultetu za turizam u okviru 420 sati, koju sam ugovorila u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske, dok je kolega Matija obveznu praksu radio u Institutu za turizam. Oboje smo bili članovi akademske zajednice fakulteta gdje smo ujedno sudjelovali i pri organizaciji svih studentskih događaja. Nadalje, bila sam demonstratorica  na Fakulteti za turizem za predmete Komunikologija i komuniciranje i Etika u turizmu. Vodila sam deseteročlani tim studenata i koordinirala zadatke za pripremu plana za stručno studijsko putovanje, kao i režiranja videa, za čiji sam projekt omogućila mnogobrojne sponzore za djelomično sufinanciranje istog. Na prvoj godini fakulteta, svojom socijalnom osviještenosti potaknula sam kako kolege, tako i stanovnike Brežica na pomoć socijalno ugroženim obiteljima s djecom, te organizirala humanitarnu akciju na našem fakultetu pod nazivom - „Eno stvar pri sebi otpiši, mlademu obrazu nasmeh nariši“, koja je bila medijski promovirana i uspješno zaključena.

Vježbe u sklopu fakulteta
 

Studiraju li na Fakultetu za turizam također i studenti iz drugih zemalja?

Studenata ima i iz ostalih zemalja primjerice Srbije, Makedonije, a dolazili su na Erasmus razmjenu i iz Češke i Poljske i drugih zemalja. Tada su predavanja za sve studente organizirana na engleskom jeziku.

Jedini problem je što u Brežicama za sada, nažalost, još nema studentskog doma, ali su zato studentima omogućene subvencije za privatni smještaj, koji je inače vrlo dobro uređen. Naš fakultet preko svoje web stranice tako objavljuje pozive na subvencije i oglašava slobodne sobe i stanove. Studenti se trebaju prijaviti, nakon čega fakultet objavi listu prednosti za prijavljene studente. Također imamo subvencionirane studentske bonove koje možemo iskoristiti u raznim restoranima s kojima je naš fakultet potpisao ugovor. Ti bonovi su, zapravo, naše mobilne kartice (moraju biti slovenski brojevi) koje prislonimo na uređaje, slične POS uređajima. Time mi studenti ostvarujemo subvenciju i nadoplaćujemo vrlo malu razliku za jedan konkretan obrok po narudžbi.

Kakvi su vam planovi za dalje? Što nakon toga?

Planova za budućnost je mnogo, ali za početak oboje želimo uspješno završiti upisani magisterij. Matija je uz studij trenutno u potrazi i za ljetnim profesionalnim mogućnostima i prilikama. Oboje smo vrlo aktivni i vjerujem da će biti prilike primijeniti u praksi naše stečeno znanje i iskustvo. Ja se i dalje honorarno bavim vinskim turizmom, marketingom, promocijama i prodajom, no nadam se i dugoročnijim profesionalnim prilikama.

Možete li usporediti studij u Sloveniji s onim u Hrvatskoj?

Sistem bolonje je svugdje, pretpostavljam, isti. Na našem fakultetu je svakako prednost predavanja i rada u manjem timu, no mi se predstavljamo i kao fakultet s puno praktične nastave, od tud logo več=več (više je više), što uistinu i je. Ne znam koliko prakse ima na ostalim fakultetima u Hrvatskoj, ali na taj način kroz praktičan rad, projekte i obvezna studijska putovanja ostvarujemo mogućnost rada, upoznajemo terene, organizacije, tvrtke i stvaramo potencijalne kontakte, suradnje i partnerstva.

Željki i Matiji, naravno, čestitamo još jednom na velikom uspjehu, raznim projektima i želimo im još svijetliju budućnost i zahvaljujemo što su odvojili vremena za nas! 

Nadamo se da su vam se svidjela njihova iskustva i da ćete se možda jednom ohrabriti na ovakav korak jer se isplati i daje mnogo, a na vama je da odlučite iskoračiti u nepoznati svijet i tako otkrijete svoje mogućnosti i talente.

Više o svemu možete pročitati na stranici fakulteta.