LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Biznis u sportu na Ekonomskom fakultetu

FOTO: Sportaši i stručnjaci predstavili drugu stranu sporta na BUS konferenciji

A onda se u konferencijskoj dvorani pojavio Trener Svih Trenera. Miroslav Ćiro Blažević nije do mikrofona došao iz prednjega reda kao svi predavači, već je ušao kroz vrata dvorane i uz gromoglasan pljesak spustio se pred posjetitelje. Teatralnost je uvijek bila njegov blagoslov i prokletstvo. Ćiro je, ipak, najprije naglasio da je najjače oružje autoriteta znanje.

A onda se u konferencijskoj dvorani pojavio Trener Svih Trenera. Miroslav Ćiro Blažević nije do mikrofona došao iz prednjega reda kao svi predavači, već je ušao kroz vrata dvorane i uz gromoglasan pljesak spustio se pred posjetitelje. Teatralnost je uvijek bila njegov blagoslov i prokletstvo. Ćiro je, ipak, najprije naglasio da je najjače oružje autoriteta znanje.

Biti vrhunski sportaš danas vrlo je zahtjevno. Naporni treninzi, trud, natjecanja i pobjede tek su početak. Kasnije dolaze odnosi s medijima i javnošću kako bi sportaši privukli pozornost na sebe, a time i sponzore. Riječi su ovo proslavljenoga hrvatskog plivača Gordana Kožulja, koji je, s mnogim sportašima i sportskim stručnjacima, gostovao na konferenciji Biznis u sportu koja se održala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u subotu. Konferenciju je organizirala Hrvatska studentska asocijacija.

U osmosatnome programu predavanja i panel-rasprava nekoliko stotina posjetitelja moglo je saznati gotovo sve o drugoj strani sporta, odnosno o važnosti PR-a, marketinga i organizacije u sportskim klubovima i natjecanjima.

– Naša zemlja nedavno je tek službeno izašla iz socijalizma. Nažalost, sport je kod nas još uvijek ostao u socijalističkome sistemu. Klubovi se i dalje nadaju da će novac doći odnekud, no država ne financira više toliko sport. Gradovi nemaju više toliko novca. Sportu zato treba pristupiti kao showbusinessu, treba pronaći popratne sadržaje koji će zainteresirati publiku. – rekao je Ranko Vučinić, jedan od najboljih sportskih PR-ovca u Hrvatskoj.

Posebno se teško u marketinškome smislu isprofilirati sportašima koji se bave neprofitabilnim sportovima, kao što je gimnastika.

– Gimnastičari mogu nakon karijere biti bogati. Bogati duhom. – rekao je gimnastičar Marijo Možnik.

Stolnotenisač Tomislav Kolarek zaključio je da većina talentiranih sportaša odluči trenirati „velike sportove“, kao što su nogomet ili košarka, tako da u manje poznatim sportovima u Hrvatskoj završe zapravo manje talentirani sportaši. Poduzetnica i bivša sportašica Jana Radeljak dodala je da je ipak moguće pronaći način da se povežu manje popularni sportovi i neki brendovi.

– Treba biti kreativan. Bacače kugle, recimo, možete dovesti u vezu s energetskim pićima ili proteinima, brzi internet sa sprintom na stotinu metara – rekla je Radeljak.

Foto: BUS konferencija

BUS konferenciju obogatila su predavanja brojnih sportskih legendi. Ivana Brkljačić i Nika Fleiss nakon sportskih karijera prešle su u organizaciju sportskih natjecanja, odnosno PR. Nika je rekla da su joj odnosi s javnošću daleko stresniji od skijanja, kojim se bavila dugo godina. Ivana Brkljačić opisala je koliko je teško bilo dovesti u Zagreb najbržega čovjeka na svijetu, Usaina Bolta, koji je nastupio na Hanžekovom memorijalu.

– Bilo je to kaotično. Kad se saznalo da Bolt dolazi u zagreb, naši telefoni i mailovi bili su toliko zakrčeni da nismo mogli ni međusobno komunicirati. Morali smo lagati da nam je pao server da bismo mogli raditi. Kad je Usain napokon sletio, imali smo stampedo ljudi koji su se željeli s njim fotografirati. Neke su majke čak i bacale svoju djecu preko ograde. – ispričala je Ivana.

Bivši vaterpolist Dubravko Šimenc prisjetio se svojih dana i uspjeha u bazenu. Hrvanje s protivničkim igračima u bazenu zamijenio je hrvanje oštrom konkurencijom na tržištu obuće kao brand manager u legendarnoj hrvatskoj tvrtki Borovo, koja se, kako kaže Dudo, oporavlja i probija na strano tržište. Dao je i poneku lekciju o liderstvu:

– Svaka ekipa može se bazirati na tri vrste lidera. Prvi je najbolji igrač, drugi je kapetan, odnosno najiskusniji igrač. Treći je najomiljeniji igrač. Najvažniji je onaj prvi, samo ga drugi moraju istrpiti jer, obično, najnadareniji su igrači čudne biljke – usporedio je Šimenc sport s biznisom, a kao najvažniju osobine istaknuo odgovornost i vjeru u vlastite ideje, vrijednosti koje ga je naučio od slavnoga trenera ratka Rudića.

Borovo trenutno ima kampanju u kojoj promovira Startasice u suradnji s nogometnim klubom Hajduk. Predsjedniku nogometnoga kluba Dinamo, Tomislavu Svetini, koji je također održao predavanje na konferenciji, nije se svidjela ideja da se i Dinamo uključi u promociju te obuće. Izjavio je da su Hajduk i Startas jednostavno niži razred od Dinama, koji „već godinama vlada hrvatskim nogometom“. Lukav je to potez Dinamovog predsjednika jer zbog 2800 gledatelja koji su odlučili svoje subotnje poslijepodne provesti na Maksimirskom stadionu ne isplati se ulaziti u marketinške egzibicije. Petnaestak tisuća navijača na Poljudu vrijedni su toga.

A onda se u konferencijskoj dvorani pojavio Trener Svih Trenera. Miroslav Ćiro Blažević nije do mikrofona došao iz prednjega reda kao svi predavači, već je ušao kroz vrata dvorane i uz gromoglasan pljesak spustio se pred posjetitelje. Teatralnost je uvijek bila njegov blagoslov i prokletstvo. Ćiro je, ipak, najprije naglasio da je najjače oružje autoriteta znanje. Ispričao je već više puta ispričane priče o svojoj karijeri, u kojoj je od „metlara“ u Francuskoj postao najuspješniji trener u hrvatskoj povijesti. Njegova trenerska genijalnost leži u sposobnosti da motivira igrače te je kao jedan od čimbenika uspjeha naglasio stvaranje ambijenta.

– Ja kao trener moram znati duševno stanje svojih igrača i reagirati. Njihov učinak prijekori mogu prepoloviti, zato ih moram uvijek ohrabriti, motivirati da daju maksimum svojih mogućnosti. Oni su moji igrači i za mene su u tom trenutku najbolji. Slabija ekipa može pobijediti jaču ako je motivirana, galvanizirana i ako poštuje protivnika. – rekao je Ćiro.

Foto: BUS konferencija

Na pitanje o mogućemu povratku na klupu odgovorio je da ne poznaje trenera koji ima 80 godina, a on već ima 82, ali:

– Vratit ću se na neki način samo da j**em majku Šukeru i Mamiću koji apsolutno dominiraju našim nogometom. Nikad mi nisu dali da dođem ni blizu hrvatske klupe. Da sam rekao samo jednu riječ Čačiću, Hrvatska je mogla biti prvak Europe – orile su se Ćirine riječi dvoranom.

Na konferenciji su u sklopu panel-rasprave govorili i poznati sportski novinari Mirna Zidarić, Jura Ozmec i Mario Zorko, koji su istaknuli probleme  kojima se susreće sportsko novinarstvo u Hrvatskoj. Kod nas su, za razliku od SAD-a, sportaši prilično „škrti“ u davanju izjava, dok je to u inozemstvu njihova obaveza. Isto tako, istaknuli su da je nužna suradnja novinara s PR odjelima sportskih organizacija.

Čitava konferencija bila je vrlo dobro organizirana, a ulaz za sve zaiteresirane besplatan. Organizatori su posjetitelje obradovali nagradama za koje se izvlačio broj ulaznice Također, sudionici su mogli sudjelovati u raspravi s predavačima putem Facebook stranice BUS konferencije.