LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Najpoznatije slike najpoznatijeg ekscentričnog brka koji nas je napustio prije 30 godina

Veliki španjolski umjetnik zadužio je umjetnički svijet svojim stvaralaštvom. Na obljetnicu njegove smrti donosimo vam fotogaleriju najpoznatijih slika Salvadora Dalíja.

Veliki španjolski umjetnik zadužio je umjetnički svijet svojim stvaralaštvom. Na obljetnicu njegove smrti donosimo vam fotogaleriju najpoznatijih slika Salvadora Dalíja.

Jedan od najpoznatijih slikara nadrealizma, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí poznatiji pod imenom Salvador Dalí rođen je 11. svibnja 1904. godine, a umro je na današnji dan prije točno trideset godina. Španjolski umjetnik rođen je u Figuerasu, a u Španjolskoj je ostao zapamćen po bizarnim i snažnim slikama koje su išle ruku pod ruku s njegovim ekscentričnim karakterom i ekstravagantnim načinom života. 

Stvaralaštvo Salvadora Dalija nije bilo usredotočeno i izraženo samo u jednom umjetničkom pravcu već se okušao u nekoliko njih. Naime, njegovo stvaralaštvo obilježio je i pokret pod nazivom dadaizam, dok su sva njegova djela oslikana pod utjecajem simbolizma. Gotovo sva djela imaju određeno simbolično značenje ili simbolički element u njima pa su tako najčešći simboli upravo otopljeni satovi, jaje, slonovi i slično. 

Godine 1929. upoznaje svoju buduću suprugu, rusku imigranticu Elenu Ivanovnu Dijakovnu poznatiju pod imenom Gala, koja je bila jedanaest godina starija od njega. Dali je od samoga početka bio očaran svojom budućom muzom jer je izgledala kao utjelovljenje njegovih dječačkih snova i ženskog lika koji je prikazivao na svojim slikama. Zajedno su proveli pedeset i tri godine tijekom kojih je Gala bila vječna inspiracija ovog španjolskog umjetnika. Sedam godina nakon njezine smrti, umire i Salvador Dali u svojem rodnom gradu. Svoja djela i bogatstvo oporučno ostavlja Španjolskoj. 

U fotogaleriji vam donosimo nekoliko najpoznatijih umjetničkih djela od ukupnog opusa koji premašuje brojku od 286 slika. Prema navedenome, Dalijeva supruga Gala bila mu je velika muza i inspiracija te ukoliko detaljnije pogledate dvije posljednje slike – slike koje naizgled prikazuju američkog predsjednika i političara Abrahama Lincolna vidjet ćete i njegovu muzu kao dio slike. Na slici koja predstavlja preteču optičke iluzije pokušajte istovremeno vidjeti i Galu, ali i Abrahama Lincolna. 

FOTO: PIXABAY