LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Josip Kresović (S-KK-arface art&design)

"Svi smo mi umjetnici u nekom svojem području."

Studenti Katarina Nekić i Josip Kresović iz sebe već imaju svoju prvu izložbu pod nazivom "Izlazak iz okvira". Popričali smo s njima o dosadašnjem radu i budućim planovima!

Studenti Katarina Nekić i Josip Kresović iz sebe već imaju svoju prvu izložbu pod nazivom "Izlazak iz okvira". Popričali smo s njima o dosadašnjem radu i budućim planovima!

S-KK-arface art&design čine mladi kreativni duo iz Zadra, Katarina Nekić i Josip Kresović. Oboje studenti, iza sebe već imaju svoju prvu izložbu te nekoliko radova na javnim prostorima. Nedavno su osvojili nagradu na natječaju za PRILIKU Studia Papaja. Katarina i Josip osvježenje su na zadarskoj kulturnoj sceni i svojim jednistvenim stilom navode nas da "izađemo iz svojih okvira". Ivana Čulina intervjuirala je mušku polovicu dua, Josipa Kresovića.

Za početak, možete li mi nešto reći o samom projektu S-KK-arface art & design  i ideji koja je dovela do osnivanja?

Katarina Nekić i ja se poznajemo još od srednje škole. Zajedno smo išli u istu smjenu u gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru. Igrom slučaja sam saznao da ona super crta i slika pa sam joj prišao i tada je sve krenulo. Prvo smo 'izlajkali' jedno drugome sve radove na Facebook profilu i tako smo došli do ideje da napravimo stranicu na kojoj ćemo oboje objavljivati svoje radove i malo se promovirati. Tako je nastao S-KK-arface art&design. Skupa smo počeli odrađivati narudžbe pa smo oslikali Judo dvoranu u Zadru i nekoliko caffee barova. Osim toga, imali smo i privatnih narudžbi od strane prijatelja i obitelji pa smo se i tako malo promovirali. Iako je Katarina otišla na studij u Zagreb, nismo se pokolebali. I dalje crtamo i slikamo i pokušavamo odraditi pokoji grupni projekt na praznicima. Iza nas je jedna zajednička izložba u Narodnom muzeju Zadar i osvojene nagrade na Gaudeamus art-natjecanju između zadarskih srednjih škola. I tako smo se prijavili i na nagradnu igru Studia Papaja i osvojili prvo mjesto te zaradili photoshooting i promociju na razini države.

Vidjela sam na vašoj Facebook stranici  da oboje studirate. Nastavili ste kroz umjetničke fakultete ili je projekt ostao više vaš hobi?

Pa, ja sam oduvijek htio upisati grafički dizajn ili dizajn vizualnih komunikacija, ali zbog financijskih poteškoća sam bio primoran ostati u Zadru. Tu sam upisao psihologiju. Katarina studira agrikulturu u Zagrebu. Na kraju nam je odgovaralo da nam ovo, barem zasad, ostane hobi. Tko zna gdje ćemo završiti nakon faksa i ponekad, kada je nešto izvor zadovoljstva, postane posao. Izgubi onu svoju prvotnu čar tako da nam ovo i više odgovara. Idemo nekim svojim putem. 

Malo nezahvalno pitanje, ali možete li nam pokušati definirati umjetnost kojom se vi bavite i koja vas zanima?

Mi smo se donedavno uvijek kategorizirali u nekakve skupine, barem kako nas okolina percipira: portretisti, slikari, fotografi i slično. I onda smo shvatili da smo aktivni na toliko područja (fotografija, kiparstvo, spray paint itd.) da smo jednostavno shvatili da proizvodimo našu 'ludu' viziju u bilo kojem od tih područja i odgovarala nam je titula samo kao 'umjetnika', jer, po nama, svi smo mi umjetnici u nekom svojem području. Ali, evo, u smjeru vašeg pitanja zanima nas jako puno toga. To je dvosjekli mač. (smijeh) Umjetnička fotografija, kiparstvo, nadrealizam, volimo neobične forme i oblike, sve što 'izlazi iz okvira'. To je naše nekakvo određenje, ako se uopće može nazvati određenjem. Više manje jedan veliki kreativni nered koji nas inspirira.

U čemu pronalazite inspiraciju?

U svemu, ali doslovno! (smijeh) Katarinin slikarski idol je definitivno Salvador Dali. Nadrapao bih da to ne spomenem. No, oboje pronalazimo inspiraciju na mjestima gdje se najmanje nadamo. Isto tako, za nas, nepresušni izvori inspiracije su najčešće ljudi, priroda, sunce i kiša, dan i noć, sreća i tuga, ali ponajviše glazba Naravno, tu su i drugi umjetnici, slikari poput Cezannea, Beksinskoga i spomenutog Dalija, fotografi Alex Stoddard i Brooke Shaden, Andy Warhol, Mondrian... su samo neki od cijele lepeze umjetnika.

Već ste spominjali projekt "Izlazak iz okvira". Moram priznati kako je mene oduševio. Možete li nam nešto više reći o samoj ideji, jer vidim kako je izvedba bila i više nego uspješna?

Hvala! Projekt 'Izađi iz okvira' je zapravo naziv naše prve zajedničke izložbe koju smo održali u Narodnom muzeju u Zadru. Kako smo imali već podosta radova, željeli smo ih sve staviti na jedno mjesto i pokazati ljudima. Priča iza toga je jednostavna. Izabrali smo naše najluđe i najbolje radove kako bi pokazali upravo 'Izlazak iz okvira'. S obzirom da smo svakodnevno bombardirani hrpom negativnih informacija, uvidjeli smo mogućnost da malo ljudima uljepšamo svakodnevnicu i motiviramo mlade da čine isto. Imamo osjećaj da smo često 'ukalupljeni' od strane društva i okoline, svi nam nešto govore što da radimo, kako da to radimo, kako da se odijevamo i nažalost kako da mislimo. Željeli smo nekako upozoriti ljude da malo izađu iz svojih okvira, bilo to u poslu, ljubavi ili jednostavno načinu razmišljanja. To ne mora biti ništa monumentalno, samo neka mala promjena u dnevnoj rutini koja će uveseliti vas i druge oko vas. Projekt smo okrunili zajedničkim radom pod nazivom Castaway kojega je polovicu izradila Katarina, a drugu polovicu ja. S obzirom na veliku posjećenost izložbe, iskreno se nadamo da smo barem ljude koji su došli uspjeli zaintrigirati.

Imate li trenutno neke projekte/izložbe u planu?

Trenutno radimo na promociji naše stranice uz pomoć divne ekipe iz Studija Papaja i redovito primamo narudžbe za slikanje/crtanje. Imamo definitivno u planu izraditi još jedan zajednički rad i u planu je nova izložba s novim djelima, ali to nakon ispitnih rokova koji su uzeli maha i ostavljaju nam jako malo vremena - čak i za crtkaranje na marginama tijekom cijelodnevnih predavanja.

Nadam se kako će ubrzo osvanuti još koja izložba u Zadru i šire, ne sumnjam u izvrsnu posjećenost. Imate li za kraj neku poruku za sve umjetničke duše našega fakulteta, ali i cijele Hrvatske?

Dragi naši, samo crtajte/slikajte/pišite/pjevajte promovirajte se, javite nam se za kakav zajednički projekt ili za bilo što. Nema ništa ljepšeg nego pomoći kolegama umjetnicima! Sve dođe na svoje, samo ne odustajte!


Autori fotografija su Martina Bajan i Nikola Smernić iz Studia Papaja.

FOTO: STUDIO PAPAJA