LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održan još jedan MEU

FOTO: Politički aktivni mladi okupili se u Zagrebu na edukacijskoj radionici koja simulira donošenje političkih odluka

Model European Union u Zagrebu je okupio politički aktivne mlade iz cijele Europe, razgovarali smo i s organizatoricama ove međunarodne radionice političke pismenosti.

Model European Union u Zagrebu je okupio politički aktivne mlade iz cijele Europe, razgovarali smo i s organizatoricama ove međunarodne radionice političke pismenosti.

Model European Union (MEU) međunarodna je edukacijska radionica koja simulira donošenje političkih odluka na europskoj razini.

Održan od 21. do 23. travnja u prostorijama RIT-a Croatia, ovogodišnji je MEU prikupio preko 70 mladih iz cijele Hrvatske i Europe. Sudionici su bili podijeljeni u Europski parlament, Europsko vijeće i Press. Parlament i Vijeće tri su dana marljivo pisali izmjene i dopune – amandmane za direktive o minimalnoj plaći i održivom investiranju, dok atmosferi, baš kao u pravim institucijama Europske Unije, nije nedostajalo ni žustrih rasprava.

Elena Komarić, Privatna arhiva


Iza svakog uspješnog MEU-a stoji tim predanih organizatora, a ove godine inicijativu su preuzele Talijanka Nadia Dalla Gasperina, volonterka European Solidarity Corpsa Udruge Amzonas, Antonija Tonka Orsolić i Karla Lepesić iz Diplomatskog kluba FPZG-a.

Elena Komarić, Privatna arhiva
 

Nadia nam je rekla,

Sudjelovala sam na MEU-u u Veneciji prije mnogo godina i stekla dugoročne prijatelje od kojih neki danas rade u Bruxellesu, a sada su i u vezi, što je jako slatko. Zatim sam organizirala jednu u Veneciji, a kao sudionik MEU-a Sofia upoznala neke ljude koji su danas s nama u Zagrebu.

Odakle motivacija za organizaciju MEU-a u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu?

Pisala sam diplomski rad o društvenom poduzetništvu i socijalnoj ekonomiji u Hrvatskoj, a intervjuirajući studente politologije i ekonomije, na pitanje o njihovom slobodnom vremenu, volontiraju li možda, najčešći odgovor je bio da idu na kavu s prijateljima, što je bilo poprilično razočaravajuće. Zato sam odlučila da se to mora poboljšati i krenula u proces organizacije. Ja sam dio Solidarity Corpsa za Udrugu Amazonas pa su oni meni, Antoniji i Karli pomogli da napišem proračun za državna sredstva. Većina proračuna je došla od Ministarstva vanjskih poslova, dio također od Udruge Amazonas.

 

 
Elena Komarić, Privatna arhiva
 

Antonija, čiji su outfiti gotovo jednako vedri i sjajni kao i njezina osobnost, ispričala nam je koliko je bila uzbuđena kada se Nadia javila Diplomatskom klubu s nadom u suradnju u MEU organizaciji. Ona i njezina kolegica iz Diplomatskog kluba Karla odlučile su se pridružiti Nadiji na ovom putovanju.

U siječnju smo krenuli s malim stvarima, tko će sudjelovati, raspodjelom uloga, lokacijom, počeli smo okupljati ljude iz Diplomatskog kluba, Udruge Amazonas i druge s iskustvom. Više smo napredovali, bilo je teže, to će biti međunarodni događaj, pa su neki sudionici trebali smještaj, pokrivene troškove hrane, ali Ministarstvo vanjskih poslova je to odobrilo i dalo nam sredstva.

 

Elena Komarić, Privatna arhiva
 
 

Bila je to velika odgovornost, nositi se s puno novca, puno sudionika, ali imamo te nevjerojatne ljude u timu. Divna Giulia Lisdero za Press, naši divni moderatori Dunja Dragičević, Margherita Masseli, Gabriela Sachetti u Vijeću te Karlo Anić, Nikola Petrović i Daniel Novosel u Parlamentu. Pravni tim Laura Blažević i Angèle Girault te povjerenici Nikolina Bralić i Branislav Korodi. Naša Sara Erdelić za logistiku i Ivana Matošević.


Na pitanje o mogućim poboljšanjima koje bi razmotrila sljedeći put, Antonija je uglavnom spomenula implementaciju drugačijeg mehanizma selekcije kako bi se spriječilo odustajanje u zadnji tren do kojeg je ovaj put došlo.

Primili smo puno prijava, u početku ih je bilo oko 20 pa smo jednostavno primali sve, a kasnije je došlo do oko 140, pa smo morali postati jako izbirljivi. Koliko god mi je drago što nema naknade za sudjelovanje, što ga je učinilo dostupnim svima, mislim da bismo imali puno manje ljudi koji bi odustajali u zadnji tren da je postojala. Morali smo tražiti ljude da popune mjesta u posljednjem trenutku, što nije bilo baš dobro.

Osim mladih nada europske političke scene, pristustovali smo i posjeti prof. dr. sc. Igora Vidačaka, koji je pričao o nezadovoljavajućoj komunikaciji političkih procesa s javnošću te ukazao na važnost prisutnosti mladih u istima. Dr. sc. Staša Puškarić podijelio je svoje znanje o nužnosti inzistiranja na održivom razvoju o kojemu ovisi budućnost našeg planeta, a time i naših života.

Na kraju radionice vidjeli smo mnogobrojna nasmijana lica i početke brojnih internacionalnih prijateljstava koja će trajati dugo nakon završetka MEU, koja pokazuju jedan od mnogobrojinih pozitivnih efekata promoviranja društvene i političke angažiranosti mladih, koja se u Hrvatskoj nalazi na vrlo nezadovoljavajućem nivou.

Elena Komarić, Privatna arhiva

 

FOTO: ELENA KOMARIĆ, PRIVATNA ARHIVA/UNSPLASH