LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U iščekivanju Božića

FOTO: I slavonski su gradovi bogati adventskim programima

S klizaljkama u jednoj i kuhanim vinom u drugoj ruci mnogi će građani posjetiti božićne sajmove u svojim slavonskim gradovima, uživati u besplatnim koncertima i pripremiti se za nadolazeće blagdane. U Slavonskom Brodu i Osijeku zabave neće sigurno nedostajati jer je sve pomno organizirano!

S klizaljkama u jednoj i kuhanim vinom u drugoj ruci mnogi će građani posjetiti božićne sajmove u svojim slavonskim gradovima, uživati u besplatnim koncertima i pripremiti se za nadolazeće blagdane. U Slavonskom Brodu i Osijeku zabave neće sigurno nedostajati jer je sve pomno organizirano!

Velike pripreme počele su već u studenome, a samo obilježavanje Adventa tijekom prosinca u jeku je od prvoga u mjesecu. Brojni koncerti, radionice, druženja s Djedom Božićnjakom za najmlađe (ili i za sve koji se tako osjećaju) te otvorena sezona klizanja odlična su zabava svima dostupna. Slavonci su ovaj dio odigrali na način njima iznimno poznat i poseban – svirke tamburaša i drugih domaćih izvođača uživo te obilje izvornih delikatesa na božićnom sajmu tek su dio bogatoga slavlja.

Slavonski Brod

Program Božićne bajke otvoren je prvoga prosinca paljenjem prve adventske svijeće, a za prigodan ugođaj pobrinuli su se Hrvatsko pjevačko društvo Davor i crkveni zborovi. Klizalište je za najmlađe besplatno, dok odrasli ipak moraju izdvojiti nešto novca. Jedan od najzanimljivijih događanja ovoga adventa zasigurno je Nolin besplatni koncert u petak, 14. prosinca na gradskom Korzu. Zvuke tradicijske glazbe uz mirisno kuhano vino možete čuti dan kasnije, kada nastupa Krunoslav Kićo Slabinac. Predstavu na ledu izvest će članovi Klizačkoga kluba Medo, Tamburaški sastav Ringišpil rasplesat će sve generacije, a Djed Božićnjak podijelit će poklone onima koji su ove godine na popisu dobrih. Veliki božićni koncert, predviđen za 20. prosinca u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić, na repertoaru nudi za svakoga po nešto, a sudjeluju: Ženski vokalni sastav Ad Astra, Brodski tamburaški orkestar, Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy, Gradska limena glazba Željezničar, Studio za moderni i klasični ples Brodski leptirići te Športski plesni klub Astra i Športsko-plesni klub Top Dance. Detaljnije o programu pročitajte na poveznici.

Čarolija nadolazećih blagdana upotpunjena je bogato ukrašenim gradskim trgom i osvijetljenim mostom preko rijeke Save, ali gradonačelnik Mirko Duspara ističe da materijalno nije sve što je važno:

– Ovo je dobra prilika da se okrenemo oko sebe, teška su vremena, ali uvijek ima ljudi kojima je puno teže nego nama. Nastojmo kroz ovih 25 dana na bilo koji način pomoći svima onima kojima je to potrebno. Neka svatko od nas bude ona četvrta svijeća, svijeća nade. Budimo nada za sve one koji su ju možda izgubili i pomozimo jedni drugima kako bi nam svima bilo bolje.

FOTO: Grad Slavonski Brod 

Osijek

Božićna idila na dvije lokacije otvorena je 30. studenoga, ali se događanja polako zahuktavaju. Grad je ove godine pripremio najveći božićni sajam i klizalište s 1500 kvadratnih metara ledene zabave u regiji, a na vama je da sve to obiđete tijekom prosinca. Mirisi borova, kuhanoga vina, čaja i ukusna gastronomska ponuda sigurno će vas oduševiti! Na velikoj pozornici u Parku kralja Petra Krešimira IV. očekujte dvadesetak koncerata; imat ćete priliku uživati u bendovima kao što su Belfast Food, Gustafi, Scifidelity Orchestra, ali i u ostalim rock i zabavnim grupama iz šire regije. Nedjeljom vas čekaju i koncerti duhovne glazbe, a za djecu su pripremljeni posebni programi, predstave, skulpture u ledu i razna natjecanja. U Tvrđi se maleni mogu priključiti radionici izrade božićnih ukrasa ili pričanju priča za djecu u društvu Djedovih vilenjaka. Odrasli neće ostati zakinuti jer ih očekuju natjecanja u cijepanju drva, pečenja kobasica te pivski sprint, a za uveseljavanje pobrinut će se OK Club, Red Roosters te Plesni studij Shine. Detalje možete saznati na poveznici.

Nije to sve! Sprema se i jedan od najljepših božićnih baleta, Orašar, rezervirajte si jedan od četiri ponuđena (12/14/17/19.12.) datuma i pustite da vas ovaj klasik oduševi. Također možete uživati u besplatnim božićnim koncertima Hrvatskog pjevačkog društva Lipa na prvi dan Božića te u onome Pjevačkoga društva sv. Josipa na drugi dan.

Možda će vam nedostajati malo energije kada sve to obiđete, ali sjetite se da je bilo vrijedno vidjeti božićnu idilu koju ste vjerojatno čekali cijelu godinu. Jedino vam tada preostaje pripremiti maraton božićnih filmova i ispijati vruću čokoladu unutar vaša četiri zida. Želimo vam ugodno predblagdansko i blagdansko vrijeme, ali se i nadamo da će snijeg ovaj put stići na vrijeme i u umjerenim količinama.

FOTO: FLICKR/SPITMCGEE