LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EUROVIZIJA 2024.

U iščekivanju finala Eurovizije prisjetite se svih pobjednika u zadnjih 10 godina

Dok nestrpljivo iščekujete subotu i finale Eurovizije donosimo vam kratki podsjetnik na posljednjih 10 pobjednika.

Dok nestrpljivo iščekujete subotu i finale Eurovizije donosimo vam kratki podsjetnik na posljednjih 10 pobjednika.

Fnale Eurovizije u subotu donosi sa sobom velika očekivanja, uzbuđenje i neizvjesnost. Dok se zemlje natječu za titulu pobjednika ovog prestižnog natjecanja, mi se prisjećamo pobjednika prethodnih godina, od 2014. do danas. Ovaj pregled ne samo što nas podsjeća na neke od najupečatljivijih trenutaka u povijesti Eurovizije, već nam pruža uvid u raznolikost glazbenih talenata diljem Europe koji su osvojili srca publike i žirija.

Najviše puta se na Euroviziji natjecala Njemačka (66), a slijede ju Francuska (65) , Ujedinjeno Kraljevstvo (65) te Belgija (64). Najmanje, odnosno samo jednom, nastupao je Maroko, jedina Afrička zemlja ikad na Euroviziji, dok je od Europskih zemlja najmanje viđena Andora, samo šest puta. Kada govorimo o pobjedama, najviše su ih odnijele Irska i Švedska, po sedam, a zatim slijede Francuska, Luksemburg, Nizozemska i Ujedinenjeno Kraljevstvo, sa po pet pobjeda.

Hrvatska je jedini put trijumfirala na Eurosongu davne 1989. godine, ali još u sastavu bivše države, kada je u švicarskoj Lausanni slavila zadarska grupa Riva s pjesmom Rock Me, Baby. S obzirom na popularnost Baby Lasagne koji je na prvom mjestu kladionica s čak 42 posto šanse za pobjedu, nadamo se da nam upravo ovogodišnje izdanje Eurovizije donosi prvu pobjedu od samostalnosti. I priliku da Eurovizija 2025. godine dođe i u Zagreb.

Foto: Screenshot EurovisionWorld.com; izgledi za pobjedu na Euroviziji
 

2014. godina


Pobjedu je 2014. godine odnio Austrijski pjevač i drag queen, Conchita Wurst s pjesmom Rise Like a Phoenix. Za Austriju, koja je na Euroviziji sudjelovala 55 puta, ovo je bila druga pobjeda.
 

 

2015. godina

 

Švedski predstavnik Måns Zelmerlöw odnio je pobjedu 2015. godine s pjesmom Heroes, koja danas broji preko 150 milijuna slušanja na Spotifyju. 


 

2016. godina


Ukrajini, koja je u svih 18 dosadašnjih nastupa na Euroviziji ušla u finale, drugu pobjedu je 2016. godine donijela Jamala s pjesmom 1944. Pjesma je u finalu osvojila 534 boda.


 

2017. godine


Salvador Sobral pobijedio je 2017. godine s pjesmom Amar pelos dois, i tako Portugalu donio jedinu pobjedu od njihovog debitiranja na Euroviziji 1964. godine.


 

2018. godine


Svoju četvrtu pobjedu Izrael je osvojio 2018. godine s pjesmom Toy, pjevačice Nette. Izrael je inače država s najvećim brojem pobjeda, a koja nije locirana u Europi.


 

2019. godina


Petu pobjedu za Nizozemsku donio je Duncan Laurence, s pjesmom Arcade. To je ujedno i najpopularnija pobjednička pjesma s Eurovizije s preko milijardu slušanja na Spotifyju.


 

2021. godina

 
Nakon godine pauze zbog pandemije, na Euroviziji održanoj u Rotterdamu 2021. godine pobjedu je odnio talijanski rock bend Måneskin s pjesmom Zitti e buoni. Ukupno je to treća pobjeda za Italiju u njenih 48 nastupa na Euroviziji.


 

2022. godina


Pretprošle godine pobjedu je odnijela Ukrajinska folk-hip hop grupa Kalush Orchestra, s pjesmom Stefania. Pjesma je u finalu, zbrojem glasova žirija i publike, osvojila 631 bod.


 

2023. godina


Unatoč pobjedi Ukrajine, zbora Rusko-Ukrajinskog rata, Eurovizija se 2023. godine održala u Ujedinjenom Kraljevstvu. Švedska je odnijela pobjedu po sedmi put, a pjevačica Loreen s pjesmom Tattoo, osvojila je svoju drugu Eurovizijsku titulu. Loreen je prethodno pobijedila 2012. godine s pjesmom Euphoria.


 

2024. godina


Ove godine, 68. izdanje Eurovizije održava se u Malmu, a mi s nestrpljenjem i velikim očekivanjima iščekujemo izvedbu našeg Baby Lasagne s pjesmom Rim Tim Tagi Dim. Zato pripremite tabletiće, miljetiće ili kako god ih zvali i držimo fige za Marka, nadajući se da će i on, nakon subote, biti dio ove liste pobjednika.
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA