LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EUROVIZIJA 2024.

Donosimo vam povijesni pregled (ne)uspjeha Hrvatske s Eurovizije

Dok s nestrpljenjem iščekujete finale Eurovizije i držite fige da Baby Lasagna pobjedi, donosimo vam kratki podsjetnik na zadnjih 10 predstavnika Hrvatske i njihove uspjehe, odnosno neuspjehe.

Dok s nestrpljenjem iščekujete finale Eurovizije i držite fige da Baby Lasagna pobjedi, donosimo vam kratki podsjetnik na zadnjih 10 predstavnika Hrvatske i njihove uspjehe, odnosno neuspjehe.

Dok se svijet priprema za spektakularnu finalnu večer Eurovizije u subotu, uzbuđenje je doseglo vrhunac u Hrvatskoj nakon što je Baby Lasagna osigurao svoje mjesto u finalu ovog glazbenog natjecanja. Ovaj uspjeh budi sjećanja na proteklih trideset godina i plasmane hrvatskih predstavnika na Euroviziji, podsjećajući nas na raznolikost i bogatstvo glazbene scene koju Hrvatska donosi na europskoj pozornici.

Hrvatska se prvi put natjecala na Euroviziji 1993. godine te je od tada sudjelovala 29 puta. Najviši domet postignut je osvajanjem četvrtog mjesta 1996. i 1999. godine. Iako su prošle godine bile izazovne, s obzirom na izostanak plasmana u finale, Hrvatska je u 2023. godini ponovno uspjela stići do finala s pjesmom Leta 3, Mama ŠČ.

U nastavku vam donosimo uvid u posljednjih deset godina Hrvatske i njenih najrecentnijih plasmana na Euroviziji.
 

2013. godina


Krećemo s 2013. godinom, jer je 2014. i 2015. Hrvatska odustala od natjecanja zbog niza godina s lošim rezultatima. Klapa s mora, interno odabrana 2013. godine, nastupala je s pjesmom Mižerija, no u konačnici se nisu plasirali u finale.



 

2016. godina

 
Eurovizija u Stockholmu označila je povratak Hrvatske nakon dvogodišnje stanke. Predstavnica je ove godine bila Nina Kraljić, također interno odabrana, s pjesmom Lighthouse s kojom se Hrvatska, prvi put od 2009. kvalificirala u finale. U konačnici je Nina osvojila 23. mjesto. Te godine je Nina dobila i Barbara Dex Award, nagradu koja se online glasovanjem dodjeljuje najlošije odjevenim izvođačima na Euroviziji.


 

2017. godina


Na Euroviziji u Kijevu, predstavnik je bio Jacques Houdek s pjesmom My friend. Pjesmu je izveo na dva jezika, engleskom i talijanskom. Houdek je s pjesmom prošao u finale, a u konačnici je osvojio 13. mjesto.
 


 

2018. godina


Posljednji put kada nije održana Dora, odnosno predstavnik je interno odabran, bila je 2018. godina. Tada je na Euroviziji u Lisabonu, Hrvatsku
predstavljala Franka Batelić s pjesmom Crazy. U konačnici se nije plasirala u finale.
 


2019. godina


Prvi pobjednik novog izdanja Dore, 2019. godine, bio je Roko Blažević s pjesmom The Dream. Roko, čiji je mentor bio Jacques Houdek, nije se uspio kvalificirati u finale Eurovizije u Tel Avivu.
 



 

2020. godina


Iako je 2020. godine održana Dora na kojoj je pobijedio Damir Kedžo, Eurovizija koja se trebala održati u Nizozemskoj otkazna je zbog pandemije.

 

2021. godina


Pobjedu je na Dori 2021. godine odnijela Albina Grčić s pjesmom Tick-Tock, no na Euroviziji u Rotterdamu bila je 11. na polufinalnoj večeri, odnosno nije se plasirala u finale, iako su očekivanja od pjesme bila velika.
 


 

2022. godina


Istu sudbinu kao Albina, imala je i Mia Dimšić koja je 2022. godine s pjesmom Guilty Pleasure bila 11. u polufinalnoj večeri Eurovizije u Italiji.
 


 

2023. godina


Najbolji uspjeh još od 2017. godine postigao je Let 3 sa svojom pjesmom Mama ŠČ. Nakon premoćne pobjede na Dori, ušli su i u finale Eurovizije te na kraju bili 13.
 


2024. godina


S nestrpljenjem čekamo ovogodišnji nastup našeg Baby Lasagne s pjesmom Rim Tim Tagi Dim, da ispunimo još jednu stranicu hrvatske eurovizijske priče. Nadamo se i najsretniju do sada.