Brza i fina slastica povodom Svjetskog dana zobenih kolačića
Otkrijte recept koji će promijeniti način na koji razmišljate o slatkim poslasticama, povodom obilježavanja Dana zobenih kolačića.
Otkrijte recept koji će promijeniti način na koji razmišljate o slatkim poslasticama, povodom obilježavanja Dana zobenih kolačića.
Danas, 30. travnja, obilježava se jedan od najomiljenijih dana među ljubiteljima slatkiša i zdrave prehrane – Nacionalni dan zobenih kolačića. Ovaj dan nije samo prilika da uživamo u ukusnim zalogajima nego i da se prisjetimo prednosti koje zob donosi našem zdravlju.
Zobeni kolačići postali su klasik među slasticama zbog svoje jednostavnosti, prilagodljivosti i, naravno, fantastičnog okusa. Njihova bogata tekstura i blaga slatkoća čine ih savršenim dodatkom svakom jutarnjem obroku ili popodnevnom snacku. Ali, osim što su ukusni, zobeni kolačići su i iznenađujuće zdravi. Zob je puna vlakana koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i reguliranju razine šećera u krvi. Također, sadrži antioksidanse, vitamine i minerale koji podržavaju opće zdravlje organizma.
Da bismo obilježili ovaj poseban dan, dijelimo s vama jednostavan recept za domaće zobene kolačiće, koji će zadovoljiti vaše nepce i tijelo.
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica (klasičnih ili fino mljevenih)
- 1/2 šalice brašna (može biti pšenično ili bezglutensko)
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice maslaca ili kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice cimeta (po želji)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- opcionalno: orašasti plodovi, čokolada, suho voće po želji.
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje obložen papirom.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, smeđi šećer, cimet, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli umutite maslac (ili kokosovo ulje) s jajem i ekstraktom vanilije.
- Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i promiješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Po želji dodajte orašaste plodove, čokoladu ili suho voće u tijesto i dobro promiješajte.
- Oblikujte male kuglice od tijesta i položite ih na pripremljeni lim, lagano ih pritisnuvši da se spljošte.
- Pecite kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici 10-12 minuta, ili dok ne postanu lagano zlatno smeđi.
- Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade prije posluživanja.