LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natjecanje za srednjoškolce

Hrvatska ove godine ponovno nastupa na Međunarodnoj ekonomskoj olimpijadi

Međunarodna ekonomska olimpijada (IEO) nije samo natjecanje za srednjoškolce diljem svijeta nego i platforma koja potiče ekonomsku edukaciju i globalnu razmjenu praksi. Podržana od Erica Maskina, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, IEO ne samo da nagrađuje talente nego i gradi mostove među mladima te potiče prijateljstva i međunarodnu komunikaciju.

Međunarodna ekonomska olimpijada (IEO) nije samo natjecanje za srednjoškolce diljem svijeta nego i platforma koja potiče ekonomsku edukaciju i globalnu razmjenu praksi. Podržana od Erica Maskina, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, IEO ne samo da nagrađuje talente nego i gradi mostove među mladima te potiče prijateljstva i međunarodnu komunikaciju.

Međunarodna ekonomska olimpijada (eng. International Economics Olympiad, IEO) godišnje je natjecanje za učenike srednjih škola diljem svijeta u područjima ekonomije i financija. IEO podržava i Eric Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju iz 2007. godine. 

IEO ima za cilj promovirati obrazovanje iz ekonomije i financijske pismenosti u srednjim školama diljem svijeta te održavati visok standard međunarodnih natjecanja. Osim toga, olimpijada stvara priliku za razmjenu informacija o nastavnim planovima i praksama širom svijeta. Otkriva, izaziva, ujedinjuje i nagrađuje mlade ljude koji su izuzetno zainteresirani za ekonomiju te razvija liderstvo među mladim talentiranim ekonomistima. Dodatno, potiče prijateljske odnose, međunarodnu komunikaciju i duh natjecanja među mladima.

Natjecanje se sastoji od tri dijela. Prvi je dio posvećen financijskoj pismenosti i obuhvaća skup od 25 pitanja s višestrukim odabirom usmjerenih na različite aspekte financijske pismenosti. Drugi dio, ekonomija, predstavlja mješavinu otvorenih pitanja s višestrukim odgovorima o teoriji i praksi ekonomije. Treći dio, poslovni slučaj, uključuje prezentaciju rješenja slučaja pred panelom sudaca na engleskom jeziku. Već smo pisali o tim trima dijelovima natjecanja, a u kojima će sudjelovati i hrvatski tim, odnosno pobjednička škola na Hrvatskoj ekonomskoj olimpijadi.
 

Povijest IEO-a


Domaćin prve Međunarodne ekonomske olimpijade bila je Moskva, 2018. godine. Međunarodni je odbor te godine dodijelio 38 medalja; 10 zlatnih, 11 srebrnih i 17 brončanih. Pobjedu na prvoj provedenoj olimpijadi odnijela je Litva, kako u pojedinačnom, tako i u timskom dijelu.

Drugo po redu natjecanje, 2019. godine, također se provelo u Rusiji, ali tada u Sankt Petersburgu. Tog se puta povećao i broj medalja, a dodijeljeno ih je 65, pa je u konačnici tim s najvećim brojem bodova bio Brazil. Usprkos pandemiji, Međunarodna ekonomska olimpijada održana je i 2020. godine, ali online. Pobjedu je ponovno odnio Brazil.
 

Prvi hrvatski nastup na svjetskoj pozornici


2021. godine IEO je ponovno održan online, a organiziralo ga je Sveučilište u Latviji. U 2021. godini olimpijadi su se pridružila 44 tima s 217 sudionika iz svih dijelova svijeta, a među njima i Hrvatska. Pobjedu je, treću godinu za redom, odnio tim Brazila.

Ekonomska olimpijada 2022. godine, održana od 26. srpnja do 1. kolovoza, također se provela online, a domaćin je bio SKT Education & Beyond iz Kine. Na njoj je sudjelovao 201 natjecatelj iz 40 zemalja. Pobijedio je tim iz SAD-a, dok su Brazil i Kanada bili drugi, odnosno treći.

Šesti IEO održan je od 24. srpnja do 2. kolovoza 2023. godine, u hibridnom formatu, a sudomaćin je bilo Sveučilište u Tesaliji (Grčka). Na IEO-u je sudjelovalo 223 natjecatelja. Timsku pobjedu ponovno je odnio Brazil. Hrvatski tim ove godine, bez obzira na održanu Hrvatsku ekonomsku olimpijadu, zbog nemogućnosti nastupa škole nije nastupio na međunarodnom natjecanju.


Do sada najviše škola na nacionalnom natjecanju


Ove se godine IEO održava od 22. do 31. srpnja u hibridnom obliku, odnosno ili u Hong Kongu ili online (ovisno o mogućnostima prijavljenih timova). U Hrvatskoj se prvo u svibnju provodi Hrvatska ekonomska olimpijada (engl. Croatian Economics Olympiad – CEO), a najbolji među učenicima imat će priliku sudjelovati na Međunarodnom ekonomskom natjecanju.

Ovogodišnje je natjecanje ujedno i najveće dosad, odnosno prijavljeno je (zasad) čak 17 škola, što je potvrda da je Hrvatska ekonomska olimpijada postala bitno financijsko i ekonomsko natjecanje, ali i platforma za dokazivanje i povezivanje hrvatskih srednjoškolaca.

Sve dodatne informacije i novosti možete pratiti na Facebook stranici Hrvatske ekonomske olimpijade, službenoj stranici međunarodnog natjecanja IEO i na portalu Studentski.hr.
FOTO: EKONOMSKA I BIROTEHNIČKA ŠKOLA BJELOVAR, HRVATSKA EKONOMSKA OLIMPIJADA