LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRŽAVNA MATURA 2024.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante

Državna matura je pred nama, a za ovo stresno razdoblje donosimo sedam ključnih savjeta koji će pomoći svakom maturantu da rasturi ispite i upadne na željeni faks!

Državna matura je pred nama, a za ovo stresno razdoblje donosimo sedam ključnih savjeta koji će pomoći svakom maturantu da rasturi ispite i upadne na željeni faks!

Za nešto manje od mjesec dana kreću prvi ispiti državne mature, što znači da su maturanti službeno u zadnjim danima srednjoškolskog školovanja. No, matura i odabir fakulteta donose novi niz izazova i nepoznanica. Kako bismo vam olakšali ovu važnu životnu prekretnicu, pripremili smo sedam ključnih savjeta koji će vam pomoći da se uspješno nosite s ovim stresnim periodom


Od organizacije vremena i aktivnog učenja, do planiranja upisa na fakultet i brige o vlastitom zdravlju, ovi savjeti pružit će vam smjernice za uspješan završetak srednje škole i korak bliže ostvarenju vaših akademskih ciljeva.

 

Organizirajte se
 

Ako već niste, napravite raspored učenja koji obuhvaća sve predmete koje trebate naučiti za maturu. Rasporedite vrijeme ravnomjerno između predmeta i odredite prioritete prema težini gradiva i datumu ispita.
 

Aktivno učenje
 

Umjesto pasivnog čitanja, koristite aktivne tehnike učenja poput bilježenja sažetaka, izrade vlastitih testova ili grupnog učenja s prijateljima. Ovo će vam pomoći da bolje razumijete gradivo i lakše ga zapamtite.

 

Rješavajte testove
 

Redovito rješavajte testove s prethodnih godina mature kako biste se upoznali s formatom ispita i vježbali rješavanje pitanja unutar ograničenog vremena. Također, mala inside informacija – često se pokoje pitanje i ponovi.

 

Zatražite pomoć kad je potrebno
 

Ako naiđete na poteškoće s određenim gradivom, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć od profesora, privatnih instruktora ili prijatelja koji dobro poznaju taj predmet.

 

Istražite fakultete
 

Dobro istražite fakultete i programe koji vas zanimaju i saznajte o njihovim uvjetima i kvotama upisa, rokovima i dodatnim testovima koje trebate položiti.

 

Pripremite se za prijemne ispite
 

Na vrijeme provjerite ima li fakultet koji želite upisati prijemni ispit ili neke dodatne testove. Redovito vježbajte i pripremite se za njih kako biste povećali svoje šanse za prijem.

 

Ne zaboravite na odmor
 

Važno je da tijekom priprema za maturu pronađete ravnotežu između učenja i odmora. Redovito odmarajte, vježbajte i provodite vrijeme s obitelji i prijateljima kako biste smanjili stres i zadržali mentalnu svježinu.


To je sedam ključnih savjeta koji će vam pomoći da se uspješno nosite s ovim stresnim periodom. Dok se pripremate za izazove koji dolaze, želimo vam puno uspjeha na maturi i neka vam vaša predanost i trud donesu sjajne rezultate. Sretno!