LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštitite se od vrućine

Kakvo nas ljeto očekuje? Stigla predviđanja europskog meteorološkog servisa

Hrvatska se nalazi među zemljama koje bi mogle osjetiti veću sušu, a očekuju se i za par stupnjeva više temperature u ljetnim mjesecima.

Hrvatska se nalazi među zemljama koje bi mogle osjetiti veću sušu, a očekuju se i za par stupnjeva više temperature u ljetnim mjesecima.

Predviđanja za nadolazeće ljeto stigla su iz Meteorološkog servisa Severe Weather Europe, a prema ECMWF modelu, Europa može očekivati iznadprosječne temperature, posebno u središnjoj i južnoj regiji. Hrvatska je jedna od zemalja koja bi mogla doživjeti temperature više i za 1-2°C nego inače.

Osim toga, prognoziraju se i sušna razdoblja, s obilnijim oborinama na sjeveru Europe i manje na jugu. Hrvatska se također nalazi među zemljama koje bi mogle osjetiti veću sušu u usporedbi s prosječnim ljetnim razinama.


Važno je poduzeti odgovarajuće mjere zaštite od sunca


S obzirom na predviđene visoke temperature, važno se na vrijeme zaštititi, a evo nekoliko savjeta kako se nositi s vrućinom.


1. Pijte dovoljno tekućine

Održavajte se hidratiziranima pijenjem vode ili drugih bezalkoholnih tekućina, osobito tijekom najtoplijeg dijela dana.


2. Nosite laganu odjeću

Odaberite svijetlu, prozračnu odjeću koja omogućuje koži da diše i smanjuje apsorpciju topline.


3. Koristite kreme za sunčanje

Zaštita od sunca važna je kako biste izbjegli opekline i dugoročnu štetu kože. Koristite kreme s visokim faktorom zaštite od sunca i redovito ih nanosite.
 

4. Izbjegavajte sunce u najtoplijem dijelu dana

Pokušajte ostati u hladu između 10 i 16 sati kada su temperature najviše.


5. Hladite se

Koristite ventilatore ili klima uređaje kako biste održavali ugodnu temperaturu u svojem domu ili radnom prostoru. Ako nemate pristup klima uređaju, razmislite o boravku u klimatiziranim prostorima poput trgovina ili knjižnica.


6. Ograničite fizičku aktivnost

Smanjite napore i fizičku aktivnost na otvorenom tijekom najtoplijeg dijela dana kako biste izbjegli pregrijavanje i toplinski udar.

 

Prateći ove savjete, možete se bolje pripremiti za visoke temperature i uživati u ljetu na siguran i zdrav način.

FOTO: PEXELS