LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Evo koje su razine prava, što one znače i kako provjeriti stanje na iksici

Znate li što znače razina prava 1, 2 i 2,5? Koliki je iznos subvencije na koji proizvod u studentskim restoranima i koliko novca smijete dnevno potrošiti? Donosimo odgovore na ta i druga pitanja!

Znate li što znače razina prava 1, 2 i 2,5? Koliki je iznos subvencije na koji proizvod u studentskim restoranima i koliko novca smijete dnevno potrošiti? Donosimo odgovore na ta i druga pitanja!

Gotovo svakodnevno je koriste, no mnogi studenti ne znaju što znači koja razina prava na iksici te koliki je dnevni iznos subvencije i što sve mogu kupiti u jednom danu. Prije svega, napominjemo da pravo na subvenciju prehrane imaju redoviti studenti na preddiplomskom sveučilišnom, diplomskom sveučilišnom, integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom, kratkom stručnom, preddiplomskom stručnom i specijalističkom diplomskom stručnom studiju visokog učilišta u Republici Hrvatskoj koji su državljani države članice Europske unije.

Studenti imaju pravo na subvenciju cijele godine, osim u razdoblju od 16. srpnja do 31. kolovoza, a to se pravo dijeli na tri razine: 1, 2 i 2,5 (jedan, dva i dva i pol meni-obroka dnevno). Ta se razina automatski dodjeluje u trenutku evidentiranja upisa akademske godine ili semestra.

Prema članku 3. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata korisniku se iznosi dnevne potpore dodjeljuju za dva razdoblja u mjesecu: od 1. do 14. dana u mjesecu, te od 15. dana do kraja mjeseca. Prava se dodjeljuju sukladno stavcima 1., 3. i 4.  članka, pri čemu se neiskorišteni dio iznosa dnevne potpore može prenositi isključivo na preostale dane prvoga odnosno drugog razdoblja u mjesecu. Ako student ne iskoristi raspoloživa sredstva, ona se neće prenijeti na sljedeće razbolje, nego će se poništiti pri dodjeli idućeg salda. 

Meni-obrok složeni je obrok koji je davatelj usluge obvezan ponuditi studentu, a sastoji se od pojedinačnih jela iz šest skupina: juha, glavno jelo, prilog/varivo, salata, desert/napitak i kruh/pecivo. Davatelj usluge može studentima ponuditi i pojedinačna jela i druge prehrambene proizvode koji nisu sastavnice meni obroka, a pripadaju jednoj od skupina: pojedinačna jela, jednostavna jela, dodaci jelima, umaci, sendviči, namazi, mliječni proizvodi, kolači i sokovi/vode.

Korisnici potpore razine 1 nemaju pravo na potporu za vrijeme državnih blagdana, subotom i nedjeljom, dok korisnici preostalih dvaju razina imaju pravo potpore sve dane u tjednu. Svi korisnici imaju pravo u jednom danu iskoristiti najviše:
 • dvostruki iznos dnevne potpore,
 • 2 meni obroka (korisnik potpore s razinom prava 1)
 • 3 meni obroka (korisnik potpore s razinom prava 2 i 2,5)
 • 3 jela ili artikla iz svake podskupine pojedinačnih jela i drugih prehrambenih proizvoda koji nisu sastavnice meni obroka, osim podskupine mliječnih proizvoda
 • 5 jela ili artikla iz podskupine mliječnih proizvoda.
Razina 1

Ova se razina dodjeljuje svim studentima, odnosno onima kojima je stalno mjesto prebivališta u mjestu u kojemu studiraju te onima koji su ostvarili pravo na smještaj u učeničkom domu koji pruža uslugu prehrane. 

Razina 2

Pravo na razinu dva imaju sljedeći studenti:
 • korisnici potpore koji borave u mjestu studiranja, a imaju prebivalište na području druge županije (temeljem osobne iskaznice i prijave boravišta policijskoj upravi ili postaji Ministarstva unutarnjih poslova nadležnoj prema mjestu boravišta)
 • korisnici potpore koji imaju prebivalište ili boravište u mjestu koje je slabo prometno povezano s mjestom studiranja. Njima se na temelju prijedloga studentskog zbora i matičnog visokog učilišta ova razina prava dodjeljuje posebnom odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja
 • strani državljani koji koriste potporu na temelju sudjelovanja u međunarodnim razmjenama (Erasmus, CEEPUS i međunarodni bilateralni pravni akti) kao stipendisti Ministarstva znanosti i obrazovanja
 • strani državljani iz zemalja članica Europske unije koji studiraju u Republici Hrvatskoj.
Razina 2,5

Razina 2,5 dodjeljuje se:
 • korisnicima potpore koji su na natječaju studentskih centara ostvarili pravo na smještaj u studentski dom ili u učenički dom koji ne pruža uslugu prehrane (na temelju potvrde studentskog centra ili učeničkog doma)
 • korisnicima potpore izrazito slabog imovinskog stanja na temelju posebne odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja, uz predočenje rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb o pravu na pomoć za uzdržavanje
 • korisniku potpore vrhunskom sportašu koji dokaže da boravi u mjestu studiranja koje je različito od mjesta prijavljenog prebivališta (temeljem rješenja o kategorizaciji sportaša (I-III kategorija) Hrvatskog olimpijskog odbora, osobne iskaznice i prijave boravišta policijskoj upravi ili postaji Ministarstva unutarnjih poslova nadležnoj prema mjestu boravišta).
Provjera računa, preostalog iznosa i potrošnje

Student može pratiti dnevnu potrošnju, raspoloživi saldo te provjeriti koju razinu prava posjeduje putem Informacijskog sustava studentskih prava (ISSP) na poveznici, prijavom pomoću svojih AAI@EduHr podataka. Na toj stranici možete, također, pregledati račune koje ste platili do sada, pa čak i točne namirnice koje ste tada kupili, odnosno platili, uz prikaz iznosa računa, vrijeme izdavanja računa, iznos subvencije itd. 

Koliko točno iznosi potpora?

Na cijene meni obroka i pojedinačnih jela ide subvencija od 71,24 posto, a na ostale namirnice koje nisu dio meni obroka ide 50% subvencije. Studenti s potporom razine 1 imaju pravo na subvenciju od 16,10 kuna, odnosno 32,20 kuna maksimalne subvencije dnevno. Studenti s razinom 2 imaju pravo na 32,20 kuna subvencije, odnosno 64,40 kuna maksimalne subvencije dnevno, dok studenti s razinom 2,5 imaju pravo na subvenciju od 40,25 kuna, odnosno onu maksimalnu od 80,50 kuna.
Vezano: Do besplatnog primjerka „Studentske mreže“ dođite već sljedeći tjedan – evo kada i gdje
Detaljnije informacije možete pronaći u Pravilniku na poveznici, a ovu i njoj slične teme moći ćete pronaći u časopisu Studentska mreža na kojemu je radila udruga Centar za razvoj mladih, a koji će doći u vaše ruke u četvrtak i petak, 22. i 23. listopada u Studentskom naselju Cvjetno naselje, Studentskom naselju Stjepan Radić i Studentskom centru u Zagrebu. Osim toga, časopis će naknadno biti dostupan i u digitalnoj verziji.
FOTO: STUDENTSKI.HR/TONČI GABELIĆ