LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Heml.is

Sustav za sigurno slanje poruka

Heml.is je novi sustav za sigurniju razmjenu poruka.

Heml.is je novi sustav za sigurniju razmjenu poruka.

Heml.is je novi sustav za sigurniju razmjenu poruka.

Osnivači sustava, Peter Sunde, Leif Högberg i Linus Olsson, na svojoj su službenoj stranici istaknuli kako im se ne sviđa činjenica da se privatna komunikacija sve više pretvara u onu otvorenu, dostupnu tvrtkama i vladama.

Kako bi se to izbjeglo, odlučili su napraviti sustav koji brine o privatnosti svojih korisnika. Naravno, osnivači su jasno naglasili da ne mogu u potpunosti (100%) zaštititi svoje korisnike, ali mogu učiniti sve kako bi njihove privatne informacije ostale tajne.

Ističu kako su tvrtke poput Facebooka, Twittera, Applea i Googlea bile prisiljene otvoriti svoje sustave i dijeliti informacije o svojim korisnicima, dok Heml.is želi zaštititi svoje korisnike te zajamčiti da nitko ne može prisluškivati razgovore korisnika.

Samo ime Hemlis na švedskom znači tajna, a otuda i ideja za naziv sustava. Osnivači rade na tome da sustav što prije puste u javnost, a uskoro bi trebala biti dostupna i besplatna aplikacija za Android i iOS.

Osnivači ističu kako će raditi isključivo na svojem serveru kako bi mogli kontrolirati cijelu infrastrukturu te tako imati situaciju pod kontrolom. Također poruke se isključivo spremaju na server sve dok se ne pošalju primatelju.

Osnivači su svjesni potrebe zaštite privatnosti te su na svojoj službenoj stranici naveli:

„Ljudi imaju pravo na privatnost, a mi smo tu kako bismo im to omogućili.“

FOTO: SCREENSHOT/HEML.IS