LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija u Rijeci

Međunarodni znanstveni savjet o budućnosti znanosti i obrazovanja

Hrvatski znanstvenici koji trenutno rade na sveučilištima diljem svijeta razmijenit će mišljenja na prvoj konferenciji MZS-a kako bi iznjedrili što više kvalitetnih zaključaka i konkretnih smjernica za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u zemlji.

Hrvatski znanstvenici koji trenutno rade na sveučilištima diljem svijeta razmijenit će mišljenja na prvoj konferenciji MZS-a kako bi iznjedrili što više kvalitetnih zaključaka i konkretnih smjernica za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u zemlji.

Za petak, 6. srpnja, zakazana je prva Konferencija članova Međunarodnog znanstvenog savjeta (MZS) Sveučilišta u Rijeci pod nazivom Science first – znanost, a ne predrasude. Održat će se u prostoru Akvarija restorana Kampus, Ulica Radmile Matejčić 5 na Trsatu.

Na konferenciji će sudjelovati članovi MZS-a, hrvatski znanstvenici koji trenutno rade na sveučilištima diljem svijeta: prof. dr. sc. Ivan Đikić, Goethe Universitat Frankfurt am Main, Njemačka, prof. dr. sc. Željko Ivezić, Sveučilište u Washingtonu, prof. dr. sc. Danica Kragić, Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu, prof. dr. sc. Igor Mezić, Sveučilište u Kaliforniji Santa Barbara, prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru i Srednjeeuropsko sveučilište u Budimpešti, prof. dr. sc. Aleksandra Kanjuo Mrčela, Sveučilište u Ljubljani, prof. dr. sc. Winfried Pickl, Medicinsko sveučilište u Beču, prof. dr. sc. Dražen Prelec, Massachusetts institut za tehnologiju, prof. dr. sc. Igor Žutić, Sveučilište u Buffalu.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija uvodno će predstaviti razloge i temu održavanja konferencije Savjeta koji je pri Sveučilištu u Rijeci osnovan početkom 2018. godine Program konferencije kojom će moderirati gđa Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista, koncipiran je u dva dijela:

  • U prijepodnevnom (10:30 – 13:00) u maniri TED talks, u 15-minutnim prezentacijama sudionici će predstaviti svoja znanstvena postignuća uz kontekstualno povezivanje s temom konferencije. U tom dijelu sudjeluju prof. Mezić, prof. Miščević, prof. Kanjuo Mrčela, prof. Pickl, prof. Prelec i prof. Žutić.
  • U poslijepodnevnom dijelu (16:00 – 18:00) odvijat će se okrugli stol – rasprava o budućnosti znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Uvodničari u raspravu na okruglom stolu bit će dr. sc. Boris Jokić i dr. sc. Zrinka Ristić Dedić te Boris Popović, predsjednik Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka. Organizirano je da se članovi MZS-a, prof. Đikić, prof. Kragić i prof. Ivezić u ovaj dio konferencije i raspravu uključe preko Skype veze.

Konferencija je zamišljena kao mjesto razmjene mišljenja i iskustava kompetentnih stručnjaka te bi trebala iznjedriti što više kvalitetnih zaključaka i konkretnih smjernica za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u zemlji. Tema događanja u širem kontekstu vezala bi se uz razvoj znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a imajući u vidu ekspertize članova MZS-a, ali i okruženje u kojem znanost u RH-u djeluje: od ograničenog financiranja i nepostojanja prioriteta, preko urušenog gospodarstva koje ne prepoznaje potrebu ulaganja u nove tehnologije, do opće situacije u kojoj su sve više prisutne alternativne činjenice uz povezanu negaciju znanstvenih spoznaja.

FOTO: WIKIPEDIA