LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZA 311 TISUĆA DJECE

Od sljedećeg polugodišta za učenike osnovnih škola jedan besplatan obrok

Jedan besplatan obrok će se morati osigurati za 311 tisuća djece, a ova mjera će državni proračun koštati 550 milijuna kuna.

Jedan besplatan obrok će se morati osigurati za 311 tisuća djece, a ova mjera će državni proračun koštati 550 milijuna kuna.

Baš kako nalaže Zakon o odgoju i obrazovanju, prehranu za učenike sufinanciraju vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, međutim stvari se od sljedećeg polugodišta malo mijenjaju. Tako će škole za drugo polugodište dobiti 10 kuna po učeniku, a sve kako bi se svakom učeniku mogao osigurati minimalno jedan besplatan obrok.

Jedan besplatan obrok će se, prema pisanju Večernjeg lista, morati osigurati za 311 tisuća djece, a ova mjera će državni proračun koštati 550 milijuna kuna.

Naime, ono što se uzelo u obzir je i činjenica da ne postoji u svim školama blagavaona, odnosno da sama infrastruktura nije pogodona za primeru obroka. Shodno tome, za djecu koja u svojim školama nemaju blagavaonu bit će dostavljeni mliječni obroci. Pritom se tu ne radi samo o sendvičima i voću, već, vrlo jednostavno, o svemu što ne zahtijeva kuhanja.

S druge strane, škole koje imaju dovoljno prostora, 10 kuna po učeniku moći će iskoristiti za pripremu toplog obroka. 

Ipak, kako piše N1, do 2027./2028. godine trebalo bi se osigurati da sve škole imati uvjete za pripremu i posluživanje toplih obroka učenicima u školama.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA