LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspjeh sveučilišta

Zagrebačko i riječko sveučilište na RUR-ovoj svjetskoj ljestvici vodećih sveučilišta

Od ukupno 829 sveučilišta na ljestvici Round University Ranking našlo se zagrebačko sveučilište, koje je zauzelo 581. mjesto, i riječko, koje je zauzelo 705. mjesto.

Od ukupno 829 sveučilišta na ljestvici Round University Ranking našlo se zagrebačko sveučilište, koje je zauzelo 581. mjesto, i riječko, koje je zauzelo 705. mjesto.

Na ovogodišnjoj RUR-ovoj rang-ljestvici od jučer se nalaze dva hrvatska sveučilišta – Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci. Zagrebačko sveučilište našlo se na 581. mjestu, a riječko na 705. mjestu od ukupno njih 829.

Riječ je o rangiranju Round University Ranking Clarivate Analyticsa, u kojemu se pri ocjenjivanju evaluiraju karakteristike vodećih svjetskih institucija visokog obrazovanja, i to na temelju mjerenja 20 indikatora, koji su grupirani u četiri ključna područja sveučilišnih aktivnosti, a to su: nastava, odnosno poučavanje, istraživanje, internacionalna raznolikost te financijska održivost. 
– Osim uspjeha dosegnutog samim uvrštenjem na ljestvicu svjetskih sveučilišta, i to na 705. mjesto, Sveučilište u Rijeci prema najnovijim podacima raste i na drugim ljestvicama – ima značajan porast bodova u sustavu URAP te porast na ljestvicama URAP Europe i SCIMAGO. Prema dostupnim podacima o ukupnom broju sveučilišta u svijetu, a koja se samo u SAD-u procjenjuju na 4300 i u Europi na više od 4000, navedeno aktualno uvrštenje u svjetskih top 800 sveučilišta zaista se može smatrati uspjehom. – stoji na stranici Sveučilišta u Rijeci.
Na prva tri mjesta našli su se Harvard, Caltech i Imperial College London, a popis svih sveučilišta nalazi se na poveznici
FOTO: PIXABAY