LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska prehrana

Studenti navode da im se hrana kupa u ulju; pokrenuta peticija za pristojne obroke na faksu

– Smuči mi se čim pomislim na našu menzu, što god pojedem, požalim jer mi u želucu bude kamenje. Opcije su ili gladovati ili prihvatiti bol kako ne bih bio gladan. Ne sit, samo ne gladan. – jedan je od komentara studenata.

– Smuči mi se čim pomislim na našu menzu, što god pojedem, požalim jer mi u želucu bude kamenje. Opcije su ili gladovati ili prihvatiti bol kako ne bih bio gladan. Ne sit, samo ne gladan. – jedan je od komentara studenata.

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu javljaju nam da dugi niz godina imaju jako loše mišljenje o svojoj menzi na Šalati. Navode da svakodnevno ulaze s knedlom u grlu u restoran Medicina te da imaju probavnih smetnji zbog pohanog mesa koje se kupa u ulju na tanjuru te zbog miješanog mesa. Doručak je vrlo siromašan, u ponudi imaju krišku kruha i dvije vrste namaza.

Upravo je navedeno studenta 5. godine medicine Zvonimira Begića potaknulo da nešto napravi u vezi toga. Proveo je online anketu o stanju menze, a zatim i pokrenuo online peticiju. U jednom danu anketu je ispunilo 750 studenata, što je vrlo velika brojka ako uzmemo u obzir da je dostupna samo studentima ovoga fakulteta. Peticiju je prvog dana potpisalo gotovo 400, a sada već više od 450 studenata.

Bacili smo oko na peticiju te pronašli komentare studenata izazivaju zgražanje:

– Smuči mi se čim pomislim na našu menzu, što god pojedem, požalim jer mi u želucu bude kamenje. Opcije su ili gladovati ili prihvatiti bol kako ne bih bio gladan. Ne sit, samo ne gladan.

– Smatram da medicinski fakulteti trebaju i prehranom poticati i promicati brigu o zdravlju! Bravo za ovu studentsku inicijativu!

– Čovjek bi pomislio da se na Medicini pazi i čuva zdravlje; njeguje balansirana, raznovrsna prehrana kao jedna od ključnih odrednica za optimalno funkcioniranje organizma, a onda ti za ručak u menzi serviraju pohanog štakora. Uvijek se pomalo divim kolegama kojima mozak i dalje uredno funkcionira uz ovakvu prehranu i redovito polažu ispite. Pitam se što bi tek bilo da im se katkad ponudi pokoja nekanalizacijska životinja ili, zamisli, porcija svježeg povrća. Ali ne, lakše je poslije liječiti probleme lijekovima, nego ih prevenirati zdravim načinom života... ili?

– Smatram da ljudi ne bi trebali pronalaziti nejestive predmete i bubamare u svojim salatama (ne šalim se, dobro možda malo, zapravo je bio smrdljivi martin).

Zvonimir navodi kako profesori dobivaju bolju hranu od studenata te kako postoji naznaka da zaposlenici potencijalno i kradu. Također, u razgovoru s nama otkriva da je njegov sljedeći korak to da u suradnji s kolegom, predsjednikom studentskog zbora, popis pokaže upravi fakulteta i fakultetske menze te da im pokaže komentare studenata u vezi loše kvalitete hrane, lošeg izbora i davanja bolje hrane isključivo zaposlenicima fakulteta i okolnih ustanova, dok se istovremeno govori studentima da te iste hrane nema.

FOTO: WIKIPEDIA