LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKTI

Wayang beber na Javi

Wayang beber na Javi - Studentski.hr
info@angart.org
+385958127681

„Wayang beber na Javi“ interdisciplinarni je međunarodni istraživački projekt, koji se bavi tradicijskim javanskim kazalištem. Wayang beber dio je šire indonezijske wayang tradicije lutkarskog kazališta, a poseban je po tome što publici dočarava priču odmatanjem šarenih, bogato oslikanih svitaka (beber = odmotavati). Drugi, popularniji oblici, koriste lutke, maske, glumu i ples te su poznati i na međunarodnoj razini. Među najpopularnijim kazališnim formama treba izdvojiti lutkarsko kazalište wayang kulit, koje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Wayang beber njegov je prethodnik i smatra se najstarijom wayang formom, no uporno izmiče pozornosti stručnjaka i sustavnoj zaštiti. To je rezultiralo time da se o tome kazalištu nalazi izuzetno malo pisane i audiovizualne dokumentacije, u lokalnoj sredini pa tako i šire, što nam je poslužilo kao prvotni poticaj za podrobnije istraživanje teme.

Dosadašnjim istraživanjima tima, wayang beber se pokazao kao važan segment indonezijske prošlosti, ali i sadašnjosti. Dio je bogate wayang tradicije koja ima značajnu ulogu u društvenom životu lokalne zajednice. Iako je beber danas izumiruća tradicija, ona kontinuirano inspirira lokalnu umjetničku produkciju i nastavlja živjeti kroz svoje suvremene interpretacije i transformacije u moderni društveno angažirani performans. Kako je Hrvatska zemlja izuzetno bogata materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, ovim inspirativnim primjerom želimo ukazati na mogućnosti kreativne prakse zaštite baštine primjenjive i u hrvatskom kontekstu.

                Na  projektu sudjeluje i radi angažiran međunarodni istraživački tim koji surađuje tijekom pripreme i provedbe projekta u Hrvatskoj, Indoneziji i Španjolskoj. Na sve tri lokacije uspostavljena je suradnja s lokalnim institucijama, ambasadama i sveučilištima, čime se želi potaknuti međunarodna suradnja, promovirati kulturna razmjena i razumijevanje. Ovom se suradnjom ujedno nastoji otvoriti prostor za suradnju i na drugim budućim kulturnim projektima.

Partneri na projektu:


 • Etnografski muzej Zagreb, Zagreb, Hrvatska

 • Institut za Javanologiju, Universitas Sebelas Maret, Surakarta, Indonezija

 • Ambasada Republike Indonezije u Zagrebu, Hrvatska

 • Umjetnička skupina Wayang beber Welingan, Surakarta, Indonezija

 • Luma Film, Zagreb, Hrvatska

 • AHEAD, Barcelona, Španjolska

Ciljevi projekta


 • povećati svijest o važnosti zaštite etnografske i nematerijalne kulturne baštine te poticati kreativno uključivanje baštine u suvremeni život

 • potaknuti međunarodnu kulturnu suradnju i razmjenu iskustva između Hrvatske i Indonezije

 • pridonijeti produkciji etnografskih dokumentarnih filmova na domaćoj sceni te njihovoj tematskoj i stilskoj raznolikosti  

 • stvoriti prijeko potrebnu dokumentaciju višestoljetne kazališne tradicije na Javi koja izumire

 • predstaviti  kvalitetan model zaštite nematerijalne kulturne baštine primjeniv i na hrvatsku baštinu

Trenutno smo u fazi pripreme za prvu programsku aktivnost odlaska na terensko istraživanje u Indoneziju u trajanju od 3 mjeseca, a koje će započeti sredinom srpnja 2016. godine. Nakon povratka s terena, slijedi organizacija etnografske izložbe i kreativnih radionica o javanskoj umjetnosti u Etnografskom muzeju u Zagrebu u siječnju 2017.