LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKTI

Formula Student: FSB Racing

Formula Student: FSB Racing - Studentski.hr
info@fsb-racing.com
(+385) 99 4421 191

Formula Student je natjecanje studenata tehničke struke, strojarstva i elektrotehnike, koji se natječu u osmišljavanju, konstruiranju te proizvodnji bolida jednosjeda za ovo specifično natjecanje.
Samo natjecanje je pokrenuto 1978. godine od strane udruženja SAE (Society of Automotive Engineers) a 1981. je održano prvo službeno natjecanje u SAD. Nakon 18 godina održavanja natjecanja u SAD-u, natjecanje se popularizira te se nakon toga širi prvo na Veliku Britaniju, potom na Australiju, 2002. na Japan i kasnije na veliki broj zemalja u Europi (Njemačka, Italija, Austrija, Mađarska, Češka, Španjolska, itd.).
Danas su organizatori ovog natjecanja poznata imena iz Formule1 pod visokim pokroviteljstvom raznih proizvođača iz automobilske industrije.
Natjecanje se sastoji od 3 dijela: tehničkog pregleda, statičkog dijela i dinamičkog dijela. Tehnički pregled obuhvaća provjeru svih tehničkih rješenja, provjeru šasije te sigurnosti, potom slijede test kočenja, test buke i test prevrtanja.
Statički dio obuhvaća ocjenjivanje tehničkih rješenja (Design report), zatim ocjenjivanje segmenta cijene i proizvodnje bolida i na kraju poslovnu prezentaciju.
Dinamički dio sadrži 4 utrke: ubrzanje na 75m, vožnja osmice, sprint i utrku izdržljivosti kao zadnji prikaz kvalitete i pouzdanosti ovog proizvoda.
FSB Racing Team prva je hrvatska momčad Formule Student. Osnovan je 2004. godine kao dio studentske udruge HSA-SF, a čini ga 30-ak članova – većinom studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Od sezone 2012./2013. momčadi se redovito priključuju studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Ekonomskog fakulteta te mnogih drugih fakulteta sa Sveučilišta. Tim je do sada tri puta uspješno sudjelovao na natjecanju Formula Student u Velikoj Britaniji (2006., 2007., 2012.) te ima po jedan nastup na natjecanju Formule Student u Njemačkoj(2013.) i Mađarskoj(2013.).
Projekt prati i podržava Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu a rad tima prate i podržavaju i mentori tima- prof. dr. sc. Zoran Lulić i dr. sc. Darko Kozarac.
Trenutno je osnovan novi tim koji marljivo radi na novom bolidu a koji će nastupiti na nekom od natjecanja Formule Student u 2014. godini.