LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otkrivanje stvarnosti pomoću iluzija

U Muzeju realnosti doživite interaktivno iskustvo koje mijenja pogled na svijet

Ulaskom u Muzej realnosti posjetitelji će se moći upoznati s UNICEF-ovim postignućima za djecu u zadnjih 70 godina, s Ewanom McGregorom posjetiti selo u Keniji, kročiti u rudnik zlata u kojem rade djeca te prelistati fotoalbum vjenčanja djevojčica mladenki.

Ulaskom u Muzej realnosti posjetitelji će se moći upoznati s UNICEF-ovim postignućima za djecu u zadnjih 70 godina, s Ewanom McGregorom posjetiti selo u Keniji, kročiti u rudnik zlata u kojem rade djeca te prelistati fotoalbum vjenčanja djevojčica mladenki.

Povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, 12. će se prosinca zagrebački Muzej iluzija ponovno pretvoriti u Muzej realnosti koji će na tjedan dana oživjeti nerijetko potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu. Pomoću virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i raznih instalacija UNICEF će u Muzeju realnosti i ove godine prikazati stvarnost najugroženije djece te svim posjetiteljima osigurati realno interaktivno iskustvo koje otvara nove poglede na današnji svijet u kojemu, zbog siromaštva, elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja, teško žive milijuni osoba, među kojima je velik broj djece.

Ovogodišnje izdanje donosi nove interaktivne eksponate koji nude uvid u svakodnevicu koja je u potpunoj suprotnosti od svijeta iluzija, a fokus će biti na aktualnim temama. Ulaskom u Muzej realnosti posjetitelji će tako imati prilike ući u UNICEF-ov vremeplov i upoznati se s postignućima za djecu tijekom zadnjih 70 godina, s Ewanom McGregorom posjetiti selo u Keniji, kročiti u rudnik zlata u kojem rade djeca, zaigrati računalnu igru za slijepe i prelistati fotoalbum vjenčanja djevojčica mladenki. Također, moći će otvoriti i vrata sobe gladi, pogledati kako izgleda škola nakon uragana, pokušati naći izlaz iz medijskog labirinta i čuti beskonačna svjedočanstva o traumama koje je teško zaliječiti.

Posjetitelji Muzeja moći će saznati što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

Zanimljiva priča započeta 2015. godine uspješno se širi te će, uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine svoja vrata otvoriti i u još dva grada – Zadru i Ljubljani. Postav Muzeja realnosti bit će moguće razgledati u Zagrebu od 12. do 18. prosinca od 9 do 22 sata, a u Zadru od 14. do 18. prosinca od 10 do 20 sati. Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Podsjetimo, UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. godine s ciljem pružanja pomoći svoj djeci nakon Drugog svjetskog rata. Jedna od prvih pošiljki pomoći stigla je upravo u našu regiju. Od nabavke strojeva za pokretanje prvih mljekara i tvornica penicilina do pomoći u iskorjenjivanju malarije i ulaganja u zdravstvenu skrb, UNICEF je u našoj zemlji pomogao smanjiti smrtnost najmlađe djece ključnim ulaganjima u prehranu, zdravlje i zaštitu djece. S početkom Domovinskog rata, UNICEF prvi je otvorio krizni Ured u Hrvatskoj i prije njezina međunarodnog priznanja. Posljednjih 13 godina zajedno s donatorima, volonterima, poznatim osobama, medijima, tvrtkama, tijelima državne uprave i vodećim stručnjacima radi na poboljšanju života djece u Hrvatskoj i svijetu.

FOTO: VITAMIN C