LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnost

Mjuzikl „Evita” premijerno prikazan u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci

Kako se mlada djevojka iz predgrađa probila do argentinskog vrha i postala svjetski poznata, možete pogledati u HNK-u Ivana pl. Zajca i sljedeći tjedan. Većina je karata već rasprodana, ali ako požurite, možda je uhvatite! 

Kako se mlada djevojka iz predgrađa probila do argentinskog vrha i postala svjetski poznata, možete pogledati u HNK-u Ivana pl. Zajca i sljedeći tjedan. Većina je karata već rasprodana, ali ako požurite, možda je uhvatite! 

Mjuzikl Evita u režiji Argentinke Renate Carole Gatice premijerno je prikazan s prvom postavom glumaca od kojih izdvajamo Leonoru Surian Popov u ulozi Evite, Daria Bercicha u ulozi Juana Perona, Evitina supruga, i Fabijana Pavla Medvešeka u ulozi Chea. Premijera je bila 15. siječnja 2020. Drugu smo postavu imali čast gledati 16. siječnja s Elenom Brumini, Ivanom Šimatovićem i Stefanom Surianom.

Eva Peron, argentinska prva dama iz 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, bila je temom i poznatoga istoimenog filma iz 1996. godine s Madonnom u glavnoj ulozi. Predstava i film prate iste događaje – Evitin život od predgrađa do svjetske slave, ali poseban je doživljaj ovih događanja iz mjuzikla na hrvatskom jeziku. Mnoge stvari prepoznajemo univerzalnima kako za nekadašnje latinoameričko društvo tako i za današnje hrvatsko. 

Ono što posebno ostavlja dojam prikaz je ljudske smrtnosti i krhkosti na kraju predstave. Iako je i sama radnja dovoljno snažna i potresna, orkestar s dirigentom Igorom Vlajnićem čini je još dojmljivijom. glazba je posuđena iz filma i prevedena na hrvatski, osim u nekoliko pjesama i isječaka iz njih.

Ono što ostaje na gledateljima jest da zaključe tko je zapravo Eva Peron. Njezin je lik u pomalo drugačijem svjetlu prikazan u filmu i u kazališnom mjuziklu. Iako se za Evitu govorilo i kako je pomagala ženama, radnicima i siromašnima, za njen se život vežu i brojne kontroverze. Kao stvarni lik Evita nije ni potpuno dobra ni potpuno loša, međutim, koja strana prevladava u liku ove mlade žene, otvoreno je za interpretaciju.

Mjuzikl obiluje snažnim grupnim scenama narodnoga ponosa i nade te dva sata i deset minuta, koliko traje, publika se u mnogo čemu prepoznaje i poistovjećuje s argentinskim narodom.

Evita Peron imala je tragičnu sudbinu i umrla od raka u svojim tridesetima. Gorak okus u ustima ostavlja ta nemoć koju je nekad imala gotovo svemoćna žena. Ovo je još jedan udarac koji nam donosi ovaj mjuzikl. On prikazuje ono što ne valja s društvom, ali i podsjeća da sve ovo u svakom trenutku može završiti.

FOTO: FACEBOOK