LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Troškovi studiranja

Senat odbacio odluku o poskupljenju ECTS-a; zagrebački studenti zadovoljni, ali ne i oni s mora

Dok su se zagrebački studenti peticijom borili protiv poskupljenja školarina, riječki Senat već je usvojio odluku o poskupljenju upisnine i školarine nekih smjerova. Iz Zagreba pak dolaze dobre vijesti.

Dok su se zagrebački studenti peticijom borili protiv poskupljenja školarina, riječki Senat već je usvojio odluku o poskupljenju upisnine i školarine nekih smjerova. Iz Zagreba pak dolaze dobre vijesti.

Proteklih je dana prašinu digla najava da će studenti Sveučilišta u Zagrebu koji nisu ostvarili dovoljan broj ECTS-a plaćati veću školarinu. Umjesto dosadašnjih 120 kuna jedan ECTS bod trebao je stajati 10 - 40 kuna više, stoga je ukupna participacija za akademsku godinu mogla porasti za 1800 do 2400 kn. Ova odluka trebala se na zagrebačkim fakultetima provoditi od sljedeće akademske godine, međutim stigle su vijesti sa sjednice Senata da se cijene školarina ipak neće povisiti.

Iznosi poskupljenja participacija, odnosno ECTS bodova ovisili su o fakultetima. Najjeftinije bi prošli humanistički smjerovi, dok bi najveće poskupljenje osjetili studenti biotehničkih, prirodoslovnih, tehničkih i interdisciplinarnih smjerova. Zato su zagrebački studenti pokrenuli online peticiju kojom se protive takvoj odluci. Broj potpisanih iz dana u dan sve je više rastao, na koncu se radilo o više od 6000 potpisa studenata

– Studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta u Zagrebu postigli su danas dogovor s upravom Sveučilišta – cijene studentske participacije u snošenju troškova studiranja ostaju iste kao što su bile i dosad, odnosno, do povećanja cijene nije došlo. – stoji u objavi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

O poskupljenju troškova fakulteta bilo je riječi i na Sveučilištu u Rijeci. Na tamošnjoj je sjednici Senata donesena odluka o porastu cijene upisnine na 300 kn, odnosno 380 kn za prvi upis, te školarine studija informatike, koja će se s 5500 povisiti na 7370 kn. Razlog je poskupljenja, obrazložila je rektorica Prijić-Samaržija, gradnja još jednog paviljona u studentskom naselju. Međutim, riječki studenti nisu pokrenuli peticiju niti se odluka o povisivanju iznosa promijenila. Stoga su na riječkom Sveučilištu od jeseni promjene neizbježne. 

FOTO: PINTEREST